Hoppa till huvudinnehåll

Akademibokhandeln fick statligt coronastöd - nu kommer aktieutdelningen

Ett av företagen som tagit emot statligt stöd under coronapandemin är Akademibokhandeln. Nu meddelar bolagets ägare, Volati, att de delar ut 843 miljoner till sina aktieägare.

Under 2020 har Akademibokhandeln mottagit statliga pengar för permitteringar. Nu delar företagets ägare, Volati, ut 843 miljoner till aktieägarna.
LA2/Wikipedia

Under 2020 valde industrigruppen Volati att skjuta upp aktieutdelningen för både stam- och preferensaktier. Detta på grund av att företaget erhållit statligt stöd för att rädda ett av koncernens företag – Akademibokhandeln.

Nu har bolagets styrelse meddelat att en uppskjutning inte längre är nödvändig. Istället rekommenderar man kommande årsstämma att godkänna förslaget om aktieutdelningar på sammanlagt 843 miljoner kronor.

Volati skulle haft två utdelningsdatum under 2020. Ett i augusti och ett i november. På dessa skulle 10 kronor betalats ut till ägare av preferensaktien (en aktie som prioriteras framför vanliga aktier vad beträffar utdelningar). Dessa summor kommer nu betalas ut, plus en ränta på 10,5 procent från och med det ursprungliga datumet för aktieutdelningen. Slutligen kommer också en ordinarie utdelning på 10 kronor per preferensaktie.

Allt som allt blir utdelningen 30,80 kronor per preferensaktie, plus en klumpsumma på 8,90 kronor för Volatis försäljning av Besikta Bilprovning under 2020.

Enligt Volatis delårsrapporter fick Akademibokhandeln statligt stöd för ”nedsättning av sociala avgifter, sjuklön, hyresnedsättning samt korttidspermittering”. Exakt hur mycket pengar som betalats ut står inte i dessa delårsrapporter. Tillväxtverket å andra sidan menar att siffrorna är under sekretess och att de möjligen kan bli tillgängliga för allmänheten först i framtiden.

Det står dock klart att Volatis aktieutdelning innehåller statliga pengar eftersom utbetalningarna för 2020 inte har ställts in, bara skjutits upp.

Det var i mars 2020 som Volati upptäckte att Akademibokhandelns försäljningssiffror började dala. Man valde då att stänga fyra butiker i Sverige och korttidspermitterade delar av personalen. Volati menar att sedan december samma år har inget ekonomiskt stöd mottagits i form av skattepengar och enligt Dagens industri har företaget gjort ”en förnyad bedömning av effekterna av coronapandemin, reglerna för korttidsarbete samt bolagets finansiella ställning”.