Hoppa till huvudinnehåll

Anställda på Pågatågen redo att gå ut i vild strejk idag

En vild strejk kan bryta ut idag på Pågatågen i Skåne, mot företagets hot om att säga upp huvudskyddsombudet Ola Brunnström.

Pågatågen är ett regionaltågssystem inom Skåne län. Arriva tog över driften från SJ 2007. Under den dåvarande regeringen Reinfeldt såldes mycket järnvägs- och kollektivtrafik i Sverige ut till privata intressen.
Karl-Johan Hjertström

Arbetsmarknadsåret 2021 kan börja med en vild strejk. Anställda på Pågatågen i Skåne har meddelat att de kommer att gå ut i strejk om företaget Arriva säger upp huvudskyddsombudet Ola Brunnström.

I tisdags förra veckan erbjöds Brunnström två årslöner för att lämna sin tjänst och företaget har kallat honom till ett möte idag, måndag, kl 11. Om Arriva går vidare med uppsägningen påbörjas strejken.

– Det som fått bägaren att rinna över för oss alla är den här attacken på föreningsrätten – det faktiska lagbrottet det innebär att göra det. Ola Brunnström är ett huvudskyddsombud, han ska vara skyddad av förtroendemannalagen, säger en talesperson för den nybildade strejkkommittén, som vill vara anonym, till Sydsvenskan.

I ett mejl till samma tidning skriver Jonas Pettersson, Sekos chef för planering och kommunikation, att Arrivas avsikt är att tysta skyddsombud och fackliga företrädare som arbetar för medlemmarnas arbetsmiljö- och trygghet.

Konflikten har ett stort symbolvärde och många fackligt och politiskt engagerade har visat sitt stöd till Seko och Brunnström.

I ett uttalande skriver Seko klubb 111 i Stockholm:

”Vi som jobbar i tunnelbanan ser med fasa på hur Arriva beter sig. Dom kränker djupt föreningsfriheten i det här landet och är inte ett företag som vi vill ha i branschen. Såna metoder hör inte hemma i den moderna svenska arbetsmarknaden, Arriva borde skämmas för sitt beteende!

[…]

Tunnelbaneklubben står bakom Ola och kommer hjälpa till med alla de medel vi har om han behöver oss!”

Proletären kommer att följa händelseutvecklingen under dagen på proletaren.se och Facebook.