Hoppa till huvudinnehåll

BB-ockupation under attack

BB-ockupationen i Sollefteå möter politiskt motstånd. Regionstyrelsen har beslutat om nya ordningsregler som förbjuder all typ av kampanj- och påverkansarbete i regionens lokaler.

Proletären

BB-ockupationen i Sollefteå attackeras av den politiska ledningen. Västernorrlands regionstyrelse har beslutat förbjuda all typ av kampanj- och påverkansarbete i regionens lokaler.

– Det verkar som man på ett enkelt sätt vill få bort BB-ockupationen, säger Pia Lundin från det lokala Sjukvårdspartiet, och som är andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till tidningen Ångermanland.

BB-ockupationen har pågått i över fyra år men har pausats under pandemin. Ockupationen startade som en protest mot nedläggningen av BB i Sollefteå.

Det var den 10 juni som beslutet togs om vilka ordningsregler som ska gälla i regionens lokaler. Reglerna har upprättats, enligt regionstyrelsen, för att bland annat värna om att alla som besöker lokalerna ska få en trygg och lugn vistelse, personer som söker vård ska ha rätt till integritet och ostördhet.

Längst ner på listan över regler finns punkten om att politiska partier och intresseorganisationer inte får bedriva någon sorts kampanj- och påverkansarbete i regionens lokaler, skriver tidningen Ångermanland.

Glenn Nordlund (S), regionstyrelsens ordförande, förnekar att ordningsreglerna skulle vara till för att stoppa ockupationen. Han menar istället att det är en säkerhetsfråga för att få bukt med stök och våld som förekommit i regionens lokaler.

– Vi har fått signaler att personal känt sig villrådig i vad de har rätt att göra, det här dokumentet är ett stöd för dem, säger Glenn Nordlund till tidningen Ångermanland.

Glenn Nordlund säger även att de nya reglerna också gäller honom och sitt eget parti. Men enligt ockupanterna är detta ett sätt att försöka stoppa ockupationen.

– Det här kommer inte att ändra något. Det här är bara ett slag i luften av politikerna. Läser man igenom ärendet så framgår det att entrén som vi ockuperar i är en offentlig plats så det här ärendet kommer inte att hindra oss från att ockupera där, då coronan är över, säger Barbro Mikaelsson, sekreterare i Ockupationsföreningen, till tidningen Ångermanland.