Hoppa till huvudinnehåll

Byggnads less på kriminalitet i branschen – varslar om strejk

Byggnads varslade på onsdagen om strejk på 87 arbetsplatser över hela landet. Förbundet kräver att byggföretagen tar tag i säkerheten på arbetsplatserna och gör något åt den omfattande kriminaliteten i branschen.

Byggnads kräver att byggföretagen tar tag i säkerheten på arbetsplatserna och tar tag i den utbredda kriminaliteten i branschen.
Proletären

Den 27 november tar Byggnadsarbetarförbundet ut 1.400 arbetare över hela landet i strejk om inte parterna i branschen lyckats nå en uppgörelse.

– Det här har vi jobbat för länge. Det är många byggjobbare som tryckt på om arbetsmiljön och hur det ser ut på arbetsplatserna, säger Tommy Strömbäck i styrelsen för förbundets avdelning i Haninge i Stockholm.

Strejkvarslet handlar inte om löner, utan om hur det ska se ut på svenska byggen: ”under avtalsförhandlingarna har Byggnads förslag för att få ner olyckstalen och få bukt med kriminaliteten (i branschen) hamnat längst ner på dagordningen. Istället ligger arbetsgivarnas fokus enbart på gamla käpphästar som att få mer makt över lönesystem, arbetstid och att minska byggnadsarbetarnas inflytande på våra arbetsplatser”, säger Byggnads i ett uttalande.

– Allt håller på att förfalla och gå helt över till att bli en rent kriminell bransch. Det är väldigt bra att det blir något av det här nu, säger Tommy Strömbäck till Proletären.

På flera seminarier och möten har förbundets medlemmar diskuterat situationen på arbetsplatserna. 

– Det har inte hänt så mycket mer än några fina konferenser, menar Tommy Strömbäck. Det är arbetsgivaren som ska se till att skyddsombuden kan göra sina jobb, och att ingen ska behöva vara orolig för att inte komma hem efter jobbet. Jag går förbi Sernekes bygge här i Brandbergen varje dag och hur det ser ut: det är inte ens inhägnat och arbetarna jobbar lördagar och söndagar. Inte undra på att det händer saker.

Byggnads kräver nu ordning och reda i branschen: Regionala skyddsombud ska ges tillträde till arbetsplatserna för att skapa en säkrare miljö. Fusk ska förhindras genom att lönespecifikationen tydligt ska visa lön, ledighet, ersättningar och intjänad pension. Bodar och omklädningsrum ska vara anpassade för alla oavsett kön och gravida arbetare ska kunna vara hemma med ersättning om arbetsuppgifterna riskerar att skada fostret.

Byggnads trycker också hårt på villkoren för de arbetskraftsimporterade arbetarna i branschen. De är många, och de konkurrerar ut svenska arbetare på arbetsplatserna. Byggnads kräver att byggföretagen ska kunna bevisa att underentreprenörer följer gällande kollektivavtal samt tydligare regler för traktamenten för arbetare från andra länder.

– Den stora sektorn för lönedumpningen och svartjobb är de lite mindre jobben, stambyten och liknande. En varningssignal är när det inte finns någon skylt som gör reklam för företaget som har jobbet. Men även på de stora jobben… jag arbetade på Karolinska i flera år, och känslan är att det var väldigt få av de som jobbade där, både svensk och utländsk arbetskraft, som hade avtalsenliga löner, sade Byggettans Steffe Slottensjö till Proletären tidigare i år.

Enligt Byggettan finns det runt 30.000 utländska byggjobbare bara i Stockholm och 100.000 i Sverige.

– Det landar däromkring. Det finns naturligtvis schyssta företag också, men de här arbetarna hamnar ofta i de riktiga skitfirmorna. Majoriteten jobbar i svenska bolag, men det är oseriösa bolag som håller sig undan avtalsenliga löner och skatt, sade Steffe Slottensjö.

Om inget händer går 1.400 byggnadsarbetare i strejk den 27 november.

– Byggföretagens inställning kommer varken leda till sund konkurrens eller ordning och reda i branschen. Vi har kollegor som aldrig kommer hem efter arbetsdagen. Familjeföretag som blir utkonkurrerade av fuskande företag. Det här är frågorna vi ska fokusera på. Parterna behöver kroka arm för skapa en bransch vi kan vara stolta över, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads i förbundets uttalande.