Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: ”Experter” för Nato

De senaste 18 månaderna har vi matats med oemotsagda ”experter” i SVT. Men hur objektiva är de?

Joakim Paasikivi
Skärmdump: SVT

Sedan Ukrainakrigets start har en rad så kallade experter kommenterat kriget, det påstådda hotet från Ryssland och Sveriges anslutning till Nato i SVT. Hur objektiva är de egentligen?

Många av ”experterna” kommer från Försvarshögskolan. Som Aftonbladets Mattias Beijmo påpekat finansieras deras arbetstid av Försvarsdepartementet. Skolan delar lokaler med Utrikespolitiska institutet, som i sin tur får sina medel i huvudsak från Utrikesdepartementet.

Den mest exponerade är överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som beskrivits som en motsvarighet till Anders Tegnell. Trots att Paasikivi är öppet för Nato får han oemotsagt uttala sig om allt som rör Nato, Ukraina och säkerhetsläget. Paasikivi har jobbat på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, och Natoknutna Baltic Defence College i Estland.

En annan från Försvarshögskolan som SVT lyfter fram är Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap. Han var vd för Fri värld, en tankesmedja finansierad av Stiftelsen Fritt Näringsliv, och en lobbyorganisation för svenskt Natomedlemskap. Som krönikör på liberala Expressen har han också propagerat för att Sverige ska gå med i Nato.

Ytterligare andra är Tomas Ries, amerikansk-finsk forskare i säkerhetspolitik och känd förespråkare för Nato, och Jakob Westberg, docent i krigsvetenskap som säger sig stå redo med champagneflaskorna så fort Natoansökan godkänts.

En annan expert i SVT är Martin Kragh, Rysslandsforskare och biträdande chef för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet. Kragh har i en forskningsartikel påstått att Aftonbladet kultur sprider ”rysk desinformation”, genom artiklar som kritiserat Nato och väst. Artikeln sågades av forskare på Umeå universitet som ”fullkomligt sanslös”.

Sist men inte minst har vi Rysslandsexperten Gudrun Persson från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som lyder under Utrikesdepartementet. Hon menar att fredlig samexistens med Ryssland helt enkelt är omöjligt.