Hoppa till huvudinnehåll

Hård arbetsmiljö på antifackliga Tesla

Elbilstillverkaren Tesla, med vd:n Elon Musk, har en lång historia av antifacklig verksamhet. Nu vägrar de teckna kollektivavtal med IF Metall på Teslas verkstäder i Sverige – och under natten till fredagen verkställdes IF Metalls strejkvarsel bland de anställda.

Elon Musk är världen rikaste man och gillar inte fackförbund.
JD Lasica

Natten till fredagen gick anställda på Tesla ut i strejk efter att företaget vägrat teckna avtal med IF Metall. Tesla har inga fabriker i Sverige, men däremot verkstäder och utlämningsplatser som hanterar mottagning och färdigställning av bilar.

Inför strejken frågade bolaget sina anställda om de tänkte strejka eller inte, skrev tidningen Arbetet förra veckan. Något som IF Metall uppfattat registrering av fackligt medlemskap, vilket bryter mot svensk lag.

Arbetare inifrån verkstäderna vittnar om en hård arbetsmiljö men att bilmekanikerna på företaget är splittrade i frågan om strejk.

– De säger att det inte känns bra att strejka. De är måna om att få bonus eller befordran och vill inte riskera några repressalier. Även om företaget inte får ge repressalier vet alla mycket väl att de kan göra saker som inte syns, säger en anställd till Dagens Arbete.

Hen vittnar om att Tesla regelbundet betygsätter de anställda på en skala mellan ett och fem, där ett innebär sparken och fem nås ”om du uppfinner en ny elbil, typ”. Produktionsmålen är många gånger omöjliga att uppnå och de uppmuntras arbeta obetald övertid – och lockas med möjlighet till befordringar och utlandsarbeten.

Enligt IF Metall ligger Teslas löner lägre än genomsnittet i motorbranschavtalet, de saknar kompletta försäkringar och arbetarna har ingen rätt till deltidspension eller arbetstidsförkortning.

Frågan är om IF Metall kan lyckas där så många andra gått bet. Tesla är kända för sin hårda antifackliga linje och ingen av deras 120.000 anställda världen över arbetar under kollektivavtal. 

Företagets vd, Elon Musk, dömdes nyligen i USA för att ha hotat att dra in aktieförköpsförmånen för arbetare som organiserar sig fackligt.

Arbetarna på Teslas fabriker i Tyskland har 20 procent lägre lön än kollektivavtalet och tyska IG Metall har startat en utredning efter rapporter om dålig arbetsmiljö och obetald övertid. I oktober i år rapporterades det om ett högt antal arbetsplatsolyckor på Teslafabriken i Brandenburg, vilket ledde till en tillströmning av medlemmar till IG Metall. Då bjöd fabriksledningen in arbetarna på ”gratis mat och överraskning” för att ”tala om IG Metalls faktiska mål och tveksamma metoder”.

I år avskedade Tesla mer än 30 medlemmar i den nystartade fackförening i Buffalo, USA, bara några dagar efter att organisationen tillkännagavs.

Skulle IF Metall lyckas teckna kollektivavtal skulle det öppna dörrarna för fackförbund i andra länder, men bilmekanikern som intervjuades i Dagens Arbete är inte helt övertygad om en positiv utgång.

– De har väldigt stora resurser. De kanske sparkar alla och betalar. De kanske bara lämnar Sverige helt enkelt. Eller flyger in strejkbrytare. Vem vet, de kanske ställer upp ett skepp i hamnen så får folk köra in bilarna, så kör de ut på internationellt vatten och servar dem. Ingenting skulle förvåna mig, säger hen.

Artikeln är en något omarbetad version av en artikel som publicerades i Proletärens papperstidning tidigare i veckan.