Hoppa till huvudinnehåll

Högerprovokationer mot Palestinarörelsen – ”Vill vrida fokus från Gaza”

Högeraktivisten Joakim Lamotte fick i söndags föras iväg av polis efter att ha hamnat i handgemäng med V-politikern Kristofer Lundberg.

Joakim Lamotte brottades ner av demonstranter och hölls fast tills polisen kunde föra bort honom. Själv hävdar Lamotte att det var han som blev attackerad.
Facebook/Enhetsfront för Palestina

Den högerextrema journalisten Joakim Lamotte brottades ner och fördes bort av polis under en Palestinademonstration i Göteborg i söndags. Detta efter att Lamotte betett sig aggressivt och gått till angrepp mot Kristofer Lundberg, en av arrangörerna och ordförande i Vänsterpartiet Angered.

– Han tryckte upp sin kamera i ansiktet på mig. Jag tog bort hans hand från mitt ansikte och då började han genast uppträda aggressivt och skrika. Han utdelade slag mot mig och då tog jag tag i hans händer. Därefter kom andra till undsättning och vi lyckades få ner honom på marken för att tillkalla polis, säger Kristofer Lundberg till Proletären.

Privat / Kristofer Lundberg med jack i pannan efter Lamottes angrepp.

Själv hävdar Joakim Lamotte att det var han som blev attackerad av Kristofer Lundberg – och har anmält denne för misshandel och stöld:

”Jag gick vänligt fram och presenterade mig och sträckte fram handen för att hälsa på honom. Men han ville inte ta i hand och när jag ställde mina frågor blev han helt galen, flög på mig och försökte stjäla min mobiltelefon”, skriver Lamotte på sin Facebooksida.

– Jag kan intyga att jag inte under hela händelsen utdelat ett enda slag, säger Kristofer Lundberg apropå Lamottes påstående.

Själv har han nu anmält Joakim Lamotte för misshandel, och fått sina skador dokumenterade av polis.

Händelsen är den senaste i raden av attacker och provokationer mot Palestinademonstranter. Den 10 augusti körde en högerextrem man in i en Palestinademonstration i Borås. Flera personer fick kasta sig åt sidan och klarade sig med nöd och näppe från allvarligare skador. Mannen hade tidigare uttryckt på sociala medier att palestinier ska ”utplånas” och att vänsterpersoner borde köras över.

Dagen efter försökte högerextremisten Christian Peterson – tidigare känd för att bland annat driva förtalsprocesser mot vänsterpersoner som kallat fascister för fascister – trakassera deltagare på en Palestinademonstration i Göteborg. I likhet med Joakim Lamotte utger sig Peterson för att vara journalist.

Drygt en vecka senare skrev Göteborgspostens Adam Cwejman en ledare som angrep Kristofer Lundberg och uppmanade Vänsterpartiet att ta avstånd från sin medlem. Ledartexten var tydligt inspirerad av Christian Petersons och den högerextrema nyhetssidan Insikt24:s ”avslöjande” någon dag tidigare om att Lundberg målat en banderoll med den palestinska marxistiska organisationen PFLP:s symbol på.

– Både de liberala tidningsredaktionerna och rasistiska provokatörerna vill att vi tappar kraft och försöker vrida bort fokus från vad som händer i Gaza. De försöker utmåla den fredliga Palestinarörelsen som våldsam. Men deras hot och våld kommer inte få oss att backa, säger Kristofer Lundberg.

En som var på plats på demonstrationen i söndags är Jonatan Fahlén, aktiv i idrottsföreningen Proletären FF och Kommunistiska Partiet. Han såg inte själva händelsen men påpekar att demonstrationerna i Göteborg alltid gått lugnt till – utom just när provokatörer som Christian Peterson och Joakim Lamotte försöker starta bråk.

– Jag förstår inte varför polisen inte avvisar dem. Det är ju uppenbart att de bara är där för att bråka. Men det är viktigt att påpeka att det annars har fått superlugnt till. Folk tar med sina barn och det brukar vara jättebra stämning. Nu ger media en bild av att demonstrationerna skulle vara bråkiga, vilket är helt fel.