Hoppa till huvudinnehåll

Inför Elektrikernas förbundsmöte: ”Löjligt att vi ska hålla igen på lönekraven"

– När ska lönerna öka om inte vid högkonjuktur, undrar elektrikern Tony Törnqvist, som Proletären pratar med inför Elektrikerförbindets förbundsmöte.

Tony Törnqvist, elektriker.

Tony Törnqvist från Norrköping arbetar på Åby El som elektriker. Efter en tid av arbete utomlands vuxenstuderade han till elektriker, vilket han inte ångar.

– Jag trivs med yrket, det är intressant och mångsidigt. Tidigare arbetade jag på Caverion i Umeå men flyttade till Norrköping för kärlekens skull. Min sambo är från Norrköping.

Under våren arbetar han på ett bygge som renoverar Kriminalvårdsstyrelsens lokaler. Ett inte helt lätt uppdrag.

– Vi är många yrkesgrupper som fått ansvaret att renovera flera hundra kvadrats kontorsyta. Allt måste göras med precision. När vi sätter kabelrännor i taket måste höjden stämma över hela lokalen. Med laser och tumstock lyckas vi mäta ut allt. Sedan följer arbetet med att montera fästen, pendlar och rännor. Ett arbete som både kräver tanke- och muskelkraft.

Han fortsätter med att berätta om sina erfarenheter av Svenska elektrikerförbundet, SEF.

– Jag tycker att SEF är ett bra fack. Vi är en del av samarbetsorganisationen 6F som samlar byggfacken. Det är ju tillsammans vi blir starka. Jan Björklund kallar oss vilda och militanta för att vi sympatistrejkar. Då blir man stolt, för vi värnar om solidariteten mellan yrkesgrupper.

Trots allt det positiva har han även kritik mot förbundet.

– Det finns en toppstyrning inom förbundet som inte vill ta tillvara medlemmarnas styrka. Andra förbund har redan visat att märket inte längre borde vara måttstocken utan att vi kan och borde gå förbi det. Vi ska ta ut rimligt i löneökningar. Vi arbetar ju inom en sektor som går väldigt bra, och ökar inte lönerna vid högkonjuktur så undrar man ju när de ska öka. När man hör från fackrepresentanter att vi måste hålla igen för att inte spä på inflationen blir det rent löjligt.

Tony ser lönefrågan som ett stort problem eftersom den får efterverkningar i bostadsfrågan.

– Arbetare tvingas belåna sig istället för att få ordentliga löner. Den omvända logiken gynnar bara bankerna. Dessutom skapar det en skakig bostadsmarknad. Svenskarna är ett av världens mest belånade folk trots att landet är ett av världens rikaste. Det måste facket motarbeta!