Hoppa till huvudinnehåll

Majornabor protesterar mot nybygge vid Gröna vallen

I Kungsladugård i Majorna ska det byggas ett femvåningshus med bostadsrätter. Men flera lokalbor har gått samman för att försöka stoppa planerna.

Roger Hultgren och Carl T. Ek på Gröna vallen.
Alexander Alvarado

Majornabor protesterar mot det planerade nybygget intill fotbollsplanen Gröna vallen i hjärtat av Kungsladugård i Göteborg. Det är fastighetsbolaget Herlitz Properties och arkitektbyrån Okidoki som redan 2017 fick klartecken från byggnadsnämnden att sätta igång projektet. Planen är att bygga ett femvåningshus med ett femtiotal lägenheter samt en idrottshall på bottenplan.

Roger Hultgren har bott vid Gröna vallen i 20 år och har från sitt fönster utsikt över fotbollsplanen. Han är en av flera i området som är upprörd över byggplanerna.

– De allra flesta har invändningar mot att det ska bli bostadsrätter och en privat idrottshall, säger Roger Hultgren till Proletären.

Enligt Roger Hultgren handlar det inte endast om att området förfulas genom ett femvåningshus mitt bland alla klassiska landshövdingehus. Intill elvamannaplanen finns det idag en mindre fotbollsplan och basketplan där ungdomar träffas efter skolan för spontanspel, något som enligt Roger Hultgren riskerar att försvinna med bygget.

– De försöker skylta med den privata idrottshallen för idrottsföreningarna i området, säger Roger Hultgren.

Herlitz Properties skriver i en pressrelease att det handlar om att förena bostäder med samhällsnytta. Men Roger Hultgren köper inte argumentet. Han påpekar att bara ett stenkast bort, vid Jaegerdorffsplatsen, har kommunen redan planer på att bygga en kommunal idrottshall som han menar kommer uppfylla behovet i området.

Byggbolagets ordförande, Alban Herlitz, har sökt samordningsgruppen för protesterna för ett möte.

– Men vi har sagt nej, vi vill inte träffa honom. Hur ska vi hitta en lösning med honom? Vi har ingenting att vinna på det.

Proletären har även talat med Charlie Hanna, som tillsammans med Carl T. Ek har skrivit en debattartikel som publicerats i Proletären. Charlie Hanna har engagerat sig i frågan framförallt för att hon anser att det är viktigt att barn- och unga har lekplatser och bollplaner i sitt närområde att vara på.

– Protesterna handlar inte endast om att några människor förlorar sin fina ursäkt vilket många tror, säger hon.

Den preliminära byggstarten är 2023. Ärendet kommer att innan dess skickas ut på samråd där det finns möjlighet att överklaga.

Roger Hultgren och resten  av samordningsgruppen kommer nu att fortsätta bevaka frågan och driva opinion. Namnlistorna kommer så småningom att lämnas till stadsbyggnadskontoret.