Hoppa till huvudinnehåll

Miljardstöd från USA till Ukraina och Israel

Den republikanske talmannen Mike Johnson ekar av George W Bush när han talar om att ”ondskans axelmakter” måste mötas av amerikanskt ledarskap.

Den evangeliskt kristna Mike Johnson på ett event arrangerat av Republican Jewish Coalition i oktober förra året.
Gage Skidmore

I lördags röstade representanthuset i den amerikanska kongressen till slut igenom ett enormt stödpaket till Ukraina, Israel och Taiwan – och USA:s egen krigsindustri.  

I flera månader har republikanska ledamöter blockerat stödpaketet till Ukraina. De har villkorat stödet till Ukraina med ännu hårdare insatser vid gränsen mot Mexiko, för att stoppa migranter från att komma in i USA.

Regeringen med president Joe Biden i spetsen, CIA-chefen William Burns och en del av talmannens egna partikamrater har samtidigt pressat på för att stödpaketet, som redan godkänts i senaten, skulle igenom även representanthuset. Det löste den republikanske talmannen Mike Johnson till slut genom att lägga fram fyra olika förslag, som alla röstades igenom med varierande majoriteter.

Därigenom blev Mike Johnson hela krigslobbyns hjälte, efter att han gått emot en stor del av sitt parti och satt sin position på spel genom att stycka upp det enorma paketet på sammanlagt 95 miljarder dollar (drygt en biljon svenska kronor, det vill säga tusen miljarder). 

Samtliga demokratiska ledamöter och knappt hälften av de republikanska röstade för stödpaketet till Ukraina på 61 miljarder dollar – inklusive 23 miljarder till att fylla på den egna krigsmaktens lager, när vapen och ammunition skickas till Ukraina. Röstsiffrorna blev 311–112 i kammaren, där republikanerna har majoritet 218-213 när alla är närvarande.

Att en minoritet av republikanerna, 101 stycken, röstade för paketet har fått den republikanska ledamoten Marjorie Taylor Greene att kräva Mike Johnsons avgång. Han är en ”lame duck”, slog den Trumplojala representanten för Georgia fast efteråt, trots att det är oklart om hon kan få med sig tillräckligt många demokrater för att fälla Johnson. 

Donald Trump själv har dessutom gett sitt tysta godkännande till stödpaketet. Enligt Wall Street Journal på grund av att drygt nio av de 61 miljarderna till Ukraina (och till det militärindustriella komplexet) är i form av lån som kan efterskänkas. 

På sistone har Trump mjuknat i sitt motstånd mot stödet till Ukraina och sagt att det borde bestå av lån istället för gåvor, vilket gör att den förre presidenten nu kan påstå att det är hans egen politik, menar tidningens källor nära Trump.

Talmannen Mike Johnson har samtidigt inför omröstningarna profilerat sig som en krigshetsare i nivå med George W Bush, som var president när USA inledde sitt förödande ”krig mot terrorn” 2001. 

Då hette det från Bush att Iran, Irak och Nordkorea var ”ondskans axelmakter”. Senare adderades också Kuba, Libyen och Syrien till listan över länder som USA plågat så gott de kan.

Inför lördagens session i kongressen plockade Johnson upp Bushs gamla uttryck, men nu var det Ryssland, Kina och Iran som åsyftades.

– Tre av våra främsta motståndare, Ryssland, Iran och Kina, samarbetar och är aggressiva världen över. De är ett globalt hot mot vårt välstånd och vår säkerhet. Deras framryckningar hotar den fria världen och kräver amerikanskt ledarskap, sade Johnson när voteringarna var över.

De övriga tre förslagen röstades igenom med större majoritet än det om Ukraina. Röstsiffrorna blev 366-58 om vapen för omkring 17 miljarder dollar till den israeliska militären, i ett paket på sammanlagt 26 miljarder dollar – där nio miljarder hycklande nog ska gå till humanitärt stöd till Gaza.

Det sker samtidigt som Israel börjat bomba ihjäl palestinier i Rafah i södra Gaza, dit hundratusentals fördrivna Gazabor tagit sin tillflykt, och USA skickar bomberna som Israel använder. Och för en månad sedan röstade samma representanthus igenom en lag som förbjuder finansiering av FN-organet Unrwa – den enda organisation som har infrastrukturen och kapaciteten för att distribuera stöd i Gaza – fram till 2025.

Förslaget om åtta miljarder dollar till Taiwan och andra allierade för att ”bemöta Kina” runt Stilla havet röstades igenom med siffrorna 385-34. 

Det fjärde förslaget handlar om att kunna sälja av ryska medborgares frysta tillgångar för att finansiera fortsatt Ukrainastöd, och vann med 360–58. I paketet ingår också utökade sanktioner mot Ryssland, Kina och Iran – samt ett möjligt förbud av appen Tiktok i USA, om inte den kinesiska ägaren Bytedance säljer den till någon från ett annat land.