Hoppa till huvudinnehåll

Netanyahu påverkade ESC – krigsförbrytaren hotade dra in sponsorpengar

Israels premiärminister Benjamin Netan- yahu ska personligen har gripit in i striden kring Israels deltagande i Eurovision. Netanyahu hotade att dra in stödet från en av arrangemangets stora sponsorer, det israeliska bolaget Moroccanoil, om landet uteslöts.

Benjamin Netanyahu hotade EBU med att dra in pengarna från Moroccanoil, en av Eurovisions huvudsponsorer.
World Economic Forum / Manuel Lopez / Moroccanoil

Enligt uppgifter till Proletären ska Israels premiärminister Benjamin Netanyahu personligen ha ringt till ledande personer i Eurovision-arrangören EBU (European Broadcasting Union) för att se till att landet inte uteslöts ur tävlingen.

EBU är en sammanslutning av nationella tv- och radiobolag, däribland SVT. Organisationen har sitt högkvarter i Lausanne i Schweiz och organisationens ordförande är Delphine Ernotte från Frankrike.

Netanyahu, utpekad som krigsförbrytare av den internationella domstolen (ICC) i Haag, hotade EBU med att dra in sponsorspengarna från det israeliska hår- och hudvårdsföretaget Moroccanoil om Israel uteslöts. Bolaget är en av tävlingens stora sponsorer och har nyligen skrivit på ett avtal också för tävlingen 2025.

Proletären har mejlat EBU och bett om en kommentar till uppgifterna. EBU har inte svarat.

Flera deltagande länder och en stark folkopinion krävde att Israel skulle slängas ut från arrangemanget i Malmö. Tiotusentals människor protesterade mot det israeliska folkmordet, över 1 000 svenska artister krävde att Israel skulle uteslutas och stora delar av publiken i Mello-arenan liksom flera de deltagande artisterna visade sin avsky mot det urskiljningslösa israeliska mördandet i Gaza.

Men EBU och SVT höll Israel om ryggen. Redan i februari förklarade SVT i ett mejl till Proletären att bolaget inte hade något att göra med de internationella sponsorerna, som Moroccanoil, utan att besluten i de frågorna helt och hållet låg på EBU:s bord.