Hoppa till huvudinnehåll

Nu är det klart – hyresaktivisterna utesluts

De två suspenderade förtroendevalda Mahasti Hashemieh och Britta Brus utesluts ur Hyresgästföreningen. ”Det är en del i att tysta den radikala delen av rörelsen”, säger Kristofer Lundberg, tidigare regionordförande, som uteslöts för två år sedan under liknande omständigheter.

Mahasti Hashemieh och Britta Brus utesluts ur Hyresgästföreningen.
Foto/Montage: Proletären

Nu är det klart – de två suspenderade förtroendevalda Britta Brus och Mahasti Hashemieh utesluts ur Hyresgästföreningen. Den 27 juni fick de snudd på likadana mejl från regionstyrelsen. Där står bland annat att de två ska ha använt sig av härskartekniker och aggressivt beteende, samt agerat i strid med föreningens stadgar.

Men som Proletären rapporterade i våras är de båda hyresaktivisterna övertygade om att de främst utesluts av politiska skäl. De har varit högljudda motståndare till marknadshyror, drivit kampen mot renovräkningar, utförsäljningar och ombildningar i Göteborg och profilerat sig mer och mer som aktivister i föreningen.

Artur Szandrowski
Mahasti Hashemieh och Britta Brus suspenderades från Hyresgästföreningen i våras. Nu står det klart att de blir uteslutna.

Motiveringen har de inte mycket till övers för.

– Om det är någon som upprepat blivit utsatt för härskartekniker och aggressiva tonlägen, och även sexistiska och rasistiska kommentarer, så är det jag och inte tvärtom! Den offerkofta som regionstyrelsen tar på sig är inte klädsam, säger Mahasti Hashemieh till Proletären.

– Frågan är om medlemmarna tycker att det är okej att medlemspengar och resurser inom HGF gång på gång ska brännas på att demonisera och bekämpa de mest aktiva förtroendevalda, de som alltid har varit en röst för de mest resurssvaga och utsatta hyresgästerna som annars inte hörs, säger Britta Brus.

Kommer ni att överklaga beslutet?

– Jag har inte bestämt mig än, jag vet inte om jag har något förtroende kvar för Hyresgästföreningen, säger Mahasti Hashemieh.

– Jag instämmer med Mahasti. Men om och när vi överklagar kommer vi att kräva att de officiellt publicerar bevis för sina anklagelser mot oss, säger Britta Brus.

Skärmdump/Privat
Uteslutningsmejlet från Hyresgästföreningen.

I samma veva har även två andra förtroendevalda varnats, men får fortsätta sina uppdrag, och ytterligare en förtroendevald är under utredning.

Samtidigt får medlemmar som verkligen brutit mot värdegrunden vara kvar utan varningar. Mahasti Hashemieh berättar om en manlig medlem som gett sig på henne och flera andra kvinnliga delegater. Hon anmälde honom 2019, men policygruppen valde att lägga ner ärendet.

När hon ett halvår senare frågade hur det gick med hennes misstroendevotum för mannen fick hon höra att det inte fanns något att göra åt saken och att det bara var att hoppas att han inte skulle bli vald igen.

– Jag svarade att om Hyresgästföreningen varit min arbetsgivare hade jag stämt dem för dålig, hotfull och aggressiv arbetsmiljö, som de trots anmälningar väljer att inte göra något åt. På förhandlingskonferensen inför kommande delmoment som handlade om värdegrunder sa samma man högt så att alla hörde: ”Vad fan behöver vi värdegrunden till?” 

”Uteslutningen är en del i att tysta den radikala delen av rörelsen”

– Britta Brus och Mahasti Hashemieh är två genuina hyresrättsaktivister, menar Kristofer Lundberg, som själv uteslöts ur föreningen för drygt två år sedan. 

Uteslutningsärendet uppmärksammades långt utanför Hyresgästföreningen. Många förtroendevalda, inklusive Mahasti Hashemieh och Britta Brus, tog ställning för och försvarade honom, men förbundsledningen fick sista ordet.

Under sina år som aktivist, och senare regionordförande i väst, gjorde sig Kristofer Lundberg känd som en radikal kraft i föreningen. Uteslutningen berodde enligt förbundsledningen på ekonomiska oegentligheter i hans lokala förening, men han själv, liksom många andra förtroendevalda, är övertygade om att det var av politiska skäl som han uteslöts.

Kristofer Lundberg har bara gott att säga om Britta Brus och Mahasti Hashemiehs agerande i föreningen. 

– De har arbetat internt och vunnit stöd för att Hyresgästföreningen ska arbeta för nollalternativ vid renovering, en motion som antogs redan 2018 vid fullmäktigesammanträde för region Västra Sverige, men som regionstyrelsen struntat i. De har vunnit rörelsens och hyresgästernas förtroende vid förhandling, vilket regionstyrelsen ignorerat, och de har fortsatt kampen mot marknadshyra när regionstyrelsen och förbundet duckat.

Artur Szandrowski
Kristofer Lundberg, tidigare regionordförande, Hyresgästföreningen Väst. Senare utesluten under kuppartade former.

– Den nuvarande regionstyrelsen gick till val på att fortsätta förändringsarbetet, att motsätta sig uteslutningen av mig, men har sedan dess blivit förbundsstyrelsens lydiga hundar. 

Sedan den nya regionstyrelsen tillträdde har de konsekvent följt förbundets och byråkratins linje mot hyresgästernas intressen och hotat och gjort sig av med dem som kämpar, menar Kristofer Lundberg. Han menar att Hyresgästföreningen är död som progressiv kraft.

– Uteslutningen av Britta Brus och Mahasti Hashemieh är en del i att tysta den radikala delen av rörelsen och ta död på de sista spillrorna av vad som en gång fanns i Västra Sverige. Samtidigt som man fyller sina egna fickor med judaspengar.

Två år efter Kristofer Lundbergs uteslutning har Hyresgästföreningen Region Väst tappat omkring 10.000 medlemmar.