Hoppa till huvudinnehåll

Hyreskämpar suspenderas utan förklaring

Hyresgästföreningen suspenderar återigen framträdande medlemmar i Göteborg. I onsdags fick de förtroendevalda Britta Brus och Mahasti Hashemieh, som varit drivande i många hyresstrider i staden, besked om att de suspenderas från alla sina uppdrag i föreningen.

Bostadsaktivisterna Mahasti Hashemieh och Britta Brus, som nu suspenderas från alla sina uppdrag i Hyresgästföreningen utan att få veta varför.
Artur Szandrowski

Hyresgästföreningen suspenderar återigen framträdande förtroendevalda i Göteborg. Måndagen den 16 maj fick Britta Brus och Mahasti Hashemieh, som varit drivande i många hyresstrider i staden, ett muntligt besked att de suspenderas från sina uppdrag i föreningen. 

– Jag avskyr sånt här fulspel, säger Britta Brus till Proletären.

Hon berättar att de fick en svepande förklaring om att de brutit mot föreningens värdegrund. 

– Men de sa inte vad vi gjort eller när eller någonting. Bara att det var under utredning. Någon sorts hemlighetsstämplad utredning. Det är som ur en dystopisk roman.

– Snälla, ”bryta mot värdegrunden”… suckar Mahasti Hashemieh. 

– Det är bara något luddigt som man kan gömma sig bakom och som får folk att inte våga ta ställning. Jag har under mina år som aktivist i Hyresgästföreningen framför allas ögon blivit utsatt för sexism, rasism, you name it. Vad är det om inte att bryta mot värdegrunden?

Artur Szandrowski
Mahasti Hashemieh talar på protest mot utförsäljningar av allmännyttans lägenheter på Marconigatan i Frölunda 2018. En strid som hyresgästerna vann.

Mahasti Hashemieh påpekar ironin i att flera ur den nya regionstyrelse som valdes i höstas profilerade sig som motståndare till uteslutningar och hemlighetsmakeri  – och fick många röster tack vare detta.

– Och några månader senare tar de det här ensidiga hastiga beslutet. Jag ställer mig jättekritisk till detta. Ingen har blivit kallad till möte om det, och de var inte ens intresserade av att prata med oss eller någon av delegaterna i delegationen vi var med i.

Förutom att Britta Brus och Mahasti Hashemieh blir av med sina många förtroendeuppdrag innebär också suspenderingen att de inte är valbara till nya uppdrag eller delegationer under utredningstiden, som i nuläget är ospecifierad.

– Men vår kamp varken börjar eller slutar med Hyresgästföreningen, säger Mahasti Hashemieh.

– Egentligen handlar detta inte om oss utan något större, tillägger Britta Brus och fortsätter:

 – Att Hyresgästföreningen för sina medlemmar bakom ljuset och använder den egna värdegrunden som svepskäl för att utesluta förtroendevalda som är drivande i de frågor som föreningen säger sig kämpa för, och att all den här energin och resurser som slösas på detta trams dränerar hyreskampen för dem som verkligen behöver vårt stöd.

– Vi kommer också att fortsätta kämpa mot vinster i välfärd och skolan och utbetalning av rot-, rut- och räntebidrag och för en annan skatte- och fördelningspolitik som möjliggör en social bostadspolitik, värdig vård och omsorg, jämlik skola, miljöfrågor och alla andra av våra hjärtefrågor.

Artur Szandrowski
Kristofer Lundberg under en manifestation för återkommunalisering av lägenhetsbeståndet i Lövgärdet, Göteborg 2018.

KRISTOFERGATE

”Kristofergate” är ett ord som dyker upp under Proletärens samtal med Britta Brus och Mahasti Hashemieh. Det anspelar på suspenderingen och senare uteslutningen av den tidigare regionordföranden Kristofer Lundberg för två år sedan. Ett beslut som kom från högsta ort.

Beslutet upprörde många medlemmar och förtroendevalda. Inte minst dem som kommit till att engagera sig i föreningen tack varje just Lundberg, som betraktades som en pålitlig aktivist och organisatör. 

Då skyllde ledningen på ekonomiska oegentligheter i Lundbergs lokala hyresgästförening i Angered. Han själv menade att det var av politiska skäl som han blev utesluten.

Hyresgästföreningen i Väst hade på kort tid genomgått en omvandling och blivit mycket mer stridbar. Delvis tack vare hans ledarskap, menade många förtroendevalda. Britta Brus och Mahasti Hashemieh var också drivande i denna utveckling och både ledde och talade själva på många protester mot till exempel marknadshyra, utförsäljningar eller ombildningar

Regionen har tappat omkring 10.000 medlemmar (från cirka 77.000 till dagens 67.000) under åren sedan Lundbergs uteslutning, detta trots att man satsat hårt på medlemsvärvning under tiden. Pandemin har förstås varit en stor anledning till tappet. Men Britta Brus och Mahasti Hashemieh berättar att många också har uppgett att de lämnat på grund av hur föreningen behandlar de mest aktiva förtroendevalda.

EN PAUSAD FÖRHANDLING

Den 16 december 2021 pausade Hyresgästföreningen Region Västra Sverige samtliga förtroendevalda delegater i förhandlingsdelegationen som förhandlar hyrorna för över 28.000 lägenheter i Göteborg ur Bostads AB Poseidons bestånd (Göteborgs största allmännyttiga bostadsbolag). Mahasti Hashemieh och Britta Brus var två av delegaterna.

Ett halvår senare på dagen blir båda suspenderade och kommer nu inte vara valbara som nya delegater. Hyresgästföreningens förhandling med Poseidon har pågått under tiden, dock utan valda delegater.

Proletären har talat med regionordförande Ronny Bengtsson, som avböjer att kommentera ärendet med hänvisning till att det pågår en intern utredning.

Namninsamling: Stoppa suspenderingen av våra hyreskämpar! Skriv under namninsamlingen på skiftet.se.