Hoppa till huvudinnehåll

Sport: OS-undantag för ukrainare och israeler

IOK har gjort klart att de idrottare som på något sätt har kontakt med eller uttrycker sympati för ett lands krigförande styrkor, inte har något i OS att göra. Beslutet togs för att stoppa så många ryssar och belaruser som möjligt från att tävla under neutral flagg. Men ukrainare och israeler tycks vara undantagna.

Olga Kharlov tog brons i Paris.
Ukrainska olympiska kommittén

OLYMPISKT Ukrainskan Olga Kharlan bröt öppet mot de olympiska bestämmelserna när hon efter att ha vunnit brons i sabelfäktningen prisade Ukrainas armé:

– Jag tillägnar den här medaljen Ukraina och våra väpnade styrkor.., sade Kharlan.

Kharlan fick behålla sin bronsmedalj trots att den internationella olympiska kommittén (IOK) redan före OS gjorde klart att de idrottare som på något sätt har kontakt med eller uttrycker sympati för ett lands krigförande styrkor, inte har något i OS att göra. Beslutet togs för att stoppa så många ryssar och belaruser som möjligt från att tävla under neutral flagg.

Beslutet gäller dock inte israeler – flera israeliska OS-idrottare är soldater – och inte heller Ukraina. Att Kharlan fick behålla bronsmedaljen var hennes andra fribiljett: i juli i fjol diskvalificerades hon i ett OS-kval sedan hon vägrat tacka sin ryska motståndare för matchen. Därmed skulle hon också missat OS. Då ingrep IOK-basen, tysken Thomas Bach, och garanterade personligen Kharlan en friplats i OS.