Hoppa till huvudinnehåll

(S)kolmygel i Stockholm

De båda entreprenörerna, kända för sin tvivelaktiga verksamhet i friskolebranschen, fick nej av Skolinspektionen när de ville starta en ny skola i Botkyrka utanför Stockholm. Då tog de istället, utan problem, över driften av en skola i Sollentuna.

Viljaskolan i Angered.
Göteborgs stad

När friskolebolaget Utbildia AB ville starta en skola med namnet Viljaskolan i Sollentuna utanför Stockholm, slog Skolinspektionen bakut: undervisningen på Viljaskolan i Angered i Göteborg hade tidigare fått hård kritik av inspektionen.

Då valde Utbildia en ny väg. Bolaget tog helt enkelt över den befintliga skola i Sollentuna som tidigare drivits av norskägda och mycket hårt kritiserade friskolekoncernen Dibber som ville stänga skolan på grund av för lågt elevunderlag. Nu kan skolan fortsätta sin verksamhet under namnet Viljaskolan.

– Ett norskt par boende i Schweiz lämnar över en krisande skola i Sollentuna till två före detta socialdemokratiska politiker från västkusten. Det blir inte mer svensk skolmarknad än så, skriver skoldebattören Marcus Larsson i ett inlägg på Tankesmedjan Balans hemsida.

Larsson konstaterar att Viljaskolan i Angered på sin hemsida ljuger friskt om vad skolan kan erbjuda. Till exempel är andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen bara 74,4 procent på Viljaskolan mot 82,4 procent i Göteborg som helhet. Vidare har Viljaskolan 13,4 elever per lärare mot tolv som är snittet i Göteborgs skolor.

Patrick Gladh är en av ägarna till Utbildia AB. Fram till 2021 var han förtroendevald i Göteborg för Socialdemokraterna. Nu är han bara socialdemokrat. Han fick lämna fullmäktigeuppdragen sedan han startat friskolebolaget.

Instagram @angeredsgymnasiet
Patrick Gladh

Gladh äger Utbildia AB tillsammans med Ola Salsten, tidigare socialdemokratisk kommunpolitiker i Kungsbacka. När Salsten 2010 intervjuades om sin dubbla roll som friskoleägare och socialdemokrat som tjänat många tiotals miljoner på sin verksamhet i branschen, förklarade han sig så här:

– Jo, vi driver ju frågorna för att få en samhällsförändring där vi säger att detta inte är acceptabelt. Men så länge vi inte får en annan politik så är det ju lagstiftningen och de reglerna som gäller, och då är det klart att den gäller för alla. Oavsett om man är socialdemokrat eller moderat så gäller lagstiftningen för alla.