Hoppa till huvudinnehåll

Skyddsombudet Lennart avskedades efter synpunkter på arbetsmiljön

Företagen använder avsked för att bli av med obekväma anställda. Det menar Lennart Jakobsson i Alingsås, som fick sparken från sitt jobb på ett korttidsboende efter att han som skyddsombud haft synpunkter på arbetsmiljön.

Lennart Jakobsson avskedades för att ha utfört sin plikt som skyddsombud.
Robert Wettersten/Proletären

Lennart Jakobsson skulle ha ett möte med chefen på korttidsboendet i Alingsås där han jobbade. Mötet gällde att han ansåg sig bli utsatt för kränkande särbehandling. Samma dag som mötet skulle hållas hörde den fackliga representanten som skulle delta av sig till Lennart Jakobsson med beskedet: ”Det blir inget möte. De tänker avskeda dig”. Motiveringen var att han skulle ha betett sig hotfullt och spridit dålig stämning på arbetsplatsen.  

– Jag har varit öppen mot chefen om de problem jag tycker finns på arbetsplatsen, men hotfull har jag inte varit, säger Lennart Jakobsson själv.  

Bakgrunden var att Lennart Jakobsson som skyddsombud påtalat flera brister på arbetsplatsen, till exempel att det saknats insteg på bussen som användes till utflykter, och att infarten inte skottades på vintrarna, med följden att personalen körde fast och att ambulans och färdtjänst inte kunde köra fram till boendet.  

Lennart Jakobsson upplevde att han straffades för att han utfört sin plikt som skyddsombud.  

– Det var sådana saker som att jag inte fick gå en utbildning som jag lovats, och att jag inte längre fick köra boendets buss.  

Men chefen började också att detaljstyra hans arbete.  

– Jag fick ett dagsschema som jag var tvungen att följa på minuten, annars sa de att det var arbetsvägran. De flyttade min rast, och jag kände mig kontrollerad helt enkelt. 

Vid ett tillfälle ska chefen ha slagit en kaffekopp ur händerna på Lennart Jakobsson.  

– Men jag är bara en person, och chefen har hela tiden sett till att ha ett vittne. Så det är mitt ord mot deras. De är lite som en klan eller sekt där de håller varandra om ryggen. Och ja-sägarna blir rikligt belönade med tjänstebil med mera.  

Kommunal skickade en central ombudsman som sa att förbundet skulle stötta Lennart Jacobsson om han drog fallet till Arbetsdomstolen, men att det förmodligen var slöseri med tid och energi.  

– Det var deras ord mot mitt, jag skulle förmodligen inte ha en chans juridiskt i Arbetsdomstolen. 

Något som talar för Lennart Jakobssons version av situationen på arbetsplatsen är att Arbetsmiljöverket kopplats in angående den psykosociala arbetsmiljön redan 2015.

Detta efter att Kommunal slagit larm om en både hotfull och stressig arbetssituation. ”Elva personer har sagt upp sig – bara under 2015”, rapporterade GT den 30 juli 2015.  

Efter avskedet i mitten av april följde en facklig förhandling som mynnade ut i ett erbjudande om ett avgångsvederlag motsvarande sex månadslöner, och med egen uppsägning på pappret. Vilket godtogs. 

– Helst av allt hade jag ju velat komma tillbaka till jobbet och få ordning på problemen. Det tär lite att veta att mina gamla arbetskamrater är kvar där i den situationen. Bara häromdagen fick jag höra att en tidigare kollega nu fått kicken. 

Lennart Jakobsson är noga med att han inte vill att artikeln ska handla om honom.  

– Jag ser mig inte som ett offer, jag får ta konsekvensen av mitt ställningstagande. Men jag vill skapa en debatt om att anställningstryggheten är urholkad och går arbetsgivarens väg, ett exempel på hur det kan gå till.  

Han menar att diskussioner om anställningsskydd ofta handlar om Las och turordningsregler, men att arbetsköparna hittar andra vägar för att bli av med obekväma anställda.  

– Det är en taktik som de eventuellt får hjälp med av sina arbetsgivarorganisationer. Läste i en artikel att IF Metall har uppmärksammat problemet att företagen använder avsked för att bli av med vissa anställda. Så jag har skrivit en motion till Kommunals kongress om att vi ska samarbeta med andra förbund gällande detta. 

Lennart Jakobsson tror dock att det krävs mer än så.  

– Facket riktar in sig på att rycka in till enskilda medlemmars försvar när de råkar illa ut. Men att systemfelet som ligger bakom situationen kvarstår.  

– Är vi tillbaka i ett samhälle där vi står med mössan i hand? Vi måste bryta med det! Vi som arbetar måste hitta medel att få igång en debatt, se till att folk börjar prata på sina arbetsplatser, värna om yttrandefriheten! Vi behöver skapa en kraft där anställda kan sätta sig och säga ”nu går vi inte med på det här”, med eller utan facket.  

– Att gnälla hjälper inte, vi måste kämpa och stå upp solidariskt för en bra arbetsmiljö ute på våra arbetsplatser.