Hoppa till huvudinnehåll

Sopgubbarnas hot: förvandla OS-festen till stinkande sopberg

Sopgubbarna i Paris kräver högre lön och samma extrabonus som poliserna får under OS- arrangemanget senare i sommar. Annars går de i strejk - och förvandlar den tänkta OS-festen till ett stort stinkande sopberg.

Strejkande CGT-anslutna sophämtare i Paris, mars 2023.
Artur Szandrowski / Proletären

Det är den radikala fackliga organisationen CGT (Confédération Générale du Travail) som utfärdat strejkvarningen för de renhållningsarbetare som är anslutna till organisationen. CGT är Frankrikes näst största fackförbund.

 Sopåkarna kräver ett lönepåslag på motsvarande 4.500 kronor i månaden, plus samma bonus som till exempel poliser och annan personal får under OS, motsvarande drygt 21.000 kronor.

De 33:e sommarolympiska spelen invigs i Paris den 26 juli och avslutas den 11 augusti. Det är tredje gången Paris arrangerar OS; tidigare har staden gjort det också år 1900 och 1924.

Sverige skickar en stor trupp med många potentiella medaljörer. Stavhopparen Armand Duplantis, diskuskastaren Daniel Ståhl, simmerskan Sarah Sjöström och beachvolleylaget med David Åhman och Jonatan Hellvig är klara guldfavoriter och även gångaren Perseus Karlström, herrarnas bordtennislag samt handbollslagen på både herr- och damsidan kan ta medaljer. 

Lottningen i handbollen ställer Sveriges damer, som slutade på fjärde plats i Tokyo-OS 2021, mot Norge, Slovenien, Tyskland, Danmark och Sydkorea; damturneringen inleds den 25 juli. Herrarna, med silver i fyra OS men femma senaste i Tokyo, ställs mot Spanien, Tyskland, Kroatien, Slovenien och Japan i gruppspelet som inleds den 27 juli.

Svenska Olympiska Kommittén (SOK) räknar med en trupp på över 100 aktiva idrottsmän och -kvinnor.

Men det kan bli idrottsmän som får vada bland stinkande sopor. CGT-facket har aviserat aktioner redan från slutet av maj men med tyngdpunkten lagd mellan den 1 juli och den 8 september.

  Vi kommer att gå in i det här helt och hållet, och vi vill att alla ska veta det, säger facklige ledaren Nabil Latreche till AFP. 

 – Poliserna i Paris får en bonus och vi har samma arbetsgivare. Vi kommer också att ha en starkt ökad arbetsbelastning [under OS] med de 15 miljoner turister som förväntas komma till Paris.

Artur Szandrowski / Proletären
Paris gator under förra sopstrejken.

Till AFP säger Paris borgmästare att han vill att också sophämtarna får den bonus som de som arbetar under OS får ta del av. CGT konstaterade dock att renhållningsarbetarnas bonus skulle beräknas på arbetsinsatsen, alltså som ett slags övertidsbetalning och inte som den allmänna bonus som andra grupper får.

Nabil Latreche konstaterade också att kommunen inte brytt sig om att rekrytera nya renhållningsarbetare till OS, som kommunen gjort med andra yrkesgrupper.

Det här gör att många av våra medlemmar måste ställa in sina semestrar, sade Latreche.

Renhållningsarbetarna i Paris har visat sin styrka förut. I mars 2023 strejkade de mot den impopulära pensionsreform som president Macron ville genomföra; den tre veckor långa strejken lämnade hundratusentals ton stinkande avfall på gatorna i Paris.