Hoppa till huvudinnehåll

Sparkad kommundirektör begick brott – får ändå behålla fallskärm

De affärer som Luleås tidigare kommundirektör Mikael Gustavsson Roxell – tidigare Lekfalk – gjorde kan vara ett lagbrott. Det slår en oberoende revisionsfirma fast. Ändå får han behålla fallskärmen på 1,4 miljoner kronor.

Mikael Gustavsson Roxell, tidigare Lekfalk, blev inte långvarig som social- och äldrevårdsdirektör i Nacka kommun.
Facebook/ArildV/Montage:Proletären

Det är revisionsfirman KPMG som på kommunrevisorernas uppdrag granskat de affärer som ledde fram till att Mikael Lekfalk, som numera bytt efternamn till Gustavsson Roxell, fick sparken från jobbet som kommundirektör i oktober förra året.

Detta sedan Lekfalk hyrt in en personlig mentor för totalt 570.000 skattekronor. Lekfalk bröt inte bara mot de interna riktlinjerna utan begick även ett brott mot lagen om offentlig upphandling, enligt revisorerna.

Trots det får Gustavsson Roxell behålla fallskärmen på 1,4 miljoner. För samtidigt som kommunens revisorer talar om avsteg och lagbrott, anser de att kommundirektörens agerande inte var så farligt att det motiverade avsked.

I ett uttalande till kommunstyrelsen skriver revisorerna att ”vår bedömning är att kommundirektörens agerande inte är så allvarligt att det utgör grunden för avsked och följaktligen anser vi att Luleå kommun gjort rätt i att betala ut avgångsersättningen”.

Proletären har flera gånger uppmärksammat affären, bland annat i samband med att Gustavsson Roxell fick nytt jobb som tillförordnad social- och äldrevårdsdirektör i moderata Nacka kommun. I artiklarna nagelfors också de märkliga turerna kring Lekfalks vän, kommunalrådet Niklas Nordström (S), som avgick kort efter att Lekfalk fått sparken.

Gustavsson Roxell hotade då att stämma Proletären för förtal. I mejl till tidningen ansåg han att ”ni har betett er som svin” och meddelade att han ”kommer att stämma skiten ur er för förtal”.

Nu blev Roxell Gustavssons roll som topptjänsteman i Nacka bara några månader lång. Från den 15 juni ersätts Gustavsson Roxell av Karin Kollberg, tidigare verksamhetschef på kommunala seniorcentrat Talliden. En verksamhet som anklagats för bristande patientsäkerhet och för att lagar och förordningar åsidosatts.

Vad Roxell Gustavsson ska syssla med nu är inte klart.