Hoppa till huvudinnehåll

Stridbara vingårdsarbetare i Sydafrika: ”Systembolaget har förklarat krig mot oss”

Sydafrikanskt vin är populärt hos svenska konsumenter. Men Systembolaget gynnar vinproducenterna på arbetarnas bekostnad. ”De står på samma sida som brutala och rasistiska vingårdsägare”, säger sydafrikanske lantarbetarbasen Trevor Christians.

Trevor Christians och Danielle De Witt framför Bror Hjorths triptyk Kärleken, freden och arbetet i ABF-huset i Stockholm.
Janne Bengtsson

Hundratals vingårdsarbetare strejkar just nu i Grabouw, i Västra Kap-provinsen i Sydafrika. De har mötts av polisvåld och arresteringar.

– Arbetarna är trötta på rundabordssamtal. Vi kräver förändringar, säger Trevor Christians, generalsekreterare i lantarbetarfacket CSAAWU (Commercial Stevedoring, Agricultural and Allied Workers Union) som nu försöker organisera arbetarna på de sydafrikanska vingårdarna.

Mot sig har de inte enbart välorganiserade godsägare, utan också statligt ägda svenska Systembolaget.

– Systembolaget har förklarat krig mot oss. De står på samma sida mot arbetarna som brutala och rasistiska vingårdsägare, säger Trevor Christians till Proletären.

De båda fackliga ledarna Trevor Christians och Danielle De Witt besökte nyligen Sverige för att informera om lantarbetarnas kamp för drägliga villkor.

Facket ställer 23 basala krav, bland annat löner på minst 250 rand om dagen (ungefär 160 kronor), åtta timmars arbetsdag samt att lantarbetarnas bostäder måste renoveras till hygienisk standard. Vidare en av gårdsägarna betald sjukkassa för arbetarna och deras familjer, pensionsfonder och betald föräldraledighet för kvinnliga arbetare, inklusive säsongsarbetare.

Facket kräver också en fond för att bekosta arbetet mot alkohol- och drogmissbruk samt mäns våld mot kvinnor. Ett krav som bygger på det faktum att arbetsköparna betalar en del av lönen i form av alkohol.

– I Europa föds mellan 0,1 och 0,3 procent av barnen med skador relaterade till föräldrarnas alkoholvanor. Bland de sydafrikanska vingårdsarbetarna är den siffran tolv procent, säger Danielle De Witt.

Den sydafrikanska vinindustrin har anor sedan 1650-talet, då arbetsstyrkan utgjordes av slavar. Sedan 1800-talets mitt och ännu idag, lever och arbetar lantarbetarna under villkor som närmast kan jämföras med dem från den svenska statartiden för 100 år sedan.

Inte mycket har ändrats sedan apartheidtiden. Abetarbostäderna är ruckel, fulla av fukt och mögel, utan rinnande vatten och toaletter. Arbetet är säsongsbetonat och under lågsäsong finns inget arbete. Då vräks arbetarna.

Det svenska Systembolaget är en av de stora köparna av sydafrikanskt vin. Förra årets storsäljare var ett lådvin från Sydafrika och bolagets katalog erbjuder över 500 sydafrikanska viner, i prisklasser från överdådig lyx till parkbänksbilligt.

Som statligt bolag med folkhälsoansvar både i Sverige och i de länder där bolaget handlar, hävdar Systembolaget att man noga kontrollerar och granskar förhållandena på vingårdarna. Bolaget skapar sedan uppförandekoder som vinproducenterna ska förhålla sig till.

Trevor Christians ger inte mycket för det.

– De försöker lura svenska konsumenter att förhållandena är bra och att producenterna följer alla etiska regler. Så är det inte. Systembolaget tjänar pengar på arbetarnas usla villkor.

– Facket bildades som en militant kamporganisation för att ge de fattigaste av de fattiga en röst. ”Militant” betyder inte att vi vägrar förhandla, bara att vi inte har förtroende för systemet. Vi sydafrikaner har erfarenhet av vad arbetarnas kollektiva styrka innebär, och vad vi kan göra. Vi lantarbetare har också en styrka. Om gruvarbetarna strejkar i tre månader så är det en sak. Men om vi strejkar bara några dagar, så märks det ute i landet. För sin egen skull har gårdsägarna ett ansvar att hålla lantarbetarna och facket nere. Därför blir kampen hård.

CSAAWU är medlemsorganisation i Saftu (South African Federation of Trade Unions), tillsammans med 30 andra fack. Bland dem olika transportfack och det stora metallarbetarfacket NUMSA. Saftu samarbetar politiskt med Socialist Revolutionary Workers Party.

– Vi är ett oberoende fack men ändå starkt politiska, säger Trevor Christians. Allt är ju politik. Mat att äta, drägliga bostäder, vatten att dricka. Vi tror på socialismen och vill utveckla det medvetandet. Ekonomin måste läggas under arbetarnas kontroll.

Läs recensionen av ”Sydafrikanskt vin”, som bland annat tar upp vingårdsarbetarnas kamp, här.