Hoppa till huvudinnehåll
Av

Chock i Robertsfors

Element Six planerar att lägga ner diamantfabriken i Robertsfors i Västerbotten. 175 anställda riskerar därmed att bli av med sina jobb. Enligt planen ska fabriken stängas någon gång under de närmaste två åren.


– Läggs Element Six ner blir det ett dråpslag mot kommunen, säger Östen Andersson från Kommunistiska Partiet i Robertsfors.

I dag finns det bara sex lediga jobb i kommunen och till närmaste större stad Umeå är det sex mil. Vad ska alla de som nu riskerar att förlora sina jobb ta sig till. Det finns inga nya arbeten till så många som 175 personer i Robertsfors.

Räknat med alla underleverantörer är det fler än bara de som arbetar på diamantfabriken som drabbas.

– Skulle något liknande hända i Umeå kan det jämföras med 3200 arbetstillfällen, säger Östen Andersson.

Orsaken till nedläggningen är enligt företaget att Robertsfors ligger alltför avsides i förhållande till ”marknaden” och att det krävs omfattande investeringar för att uppgradera anläggningen till att bli konkurrenskraftig igen.

Företagsledningen hävdar att tillverkningsprocessen blir mer effektiv om produktionen flyttas från Robertsfors till bolagets fabriker i Irland och Sydafrika. Men det argumentet ger Östen Andersson inte mycket för.

– Kvalitén på tillverkningen här i Robertsfors är bättre än på deras fabriker i Sydafrika och Irland. De har ju skickat hit folk för att de ska försöka lära sig hur man lyckas så bra med just den saken här i Robertsfors.

– Företagets motiv är bara ett svepskäl för att det är mycket billigare att avskeda anställda i Sverige än vad det är på annat håll i Europa. Man ska också känna till att fabriken i Irland får stora bidrag från EU.

– Dessutom är den nye vd:n Oliver Gerald Gassner enbart tillsatt för att lägga ner Element Six i Robertsfors.

Östen Andersson berättar att Kommunistiska Partiet i Robertsfors sedan tidigare har planerat för ett offentligt möte nu på onsdag 9 april, med anledning av att (K) deltar i årets kommunalval.

Men händelseutvecklingen har gjort att man bokat om till en större lokal för att fler ska få möjlighet att diskutera nedläggningsbeslutet av Element Six.

Deltagare är bland annat nuvarande kommunalrådet i Robertsfors Patrik Nilsson (S) och f d kommunalrådet Lars Bäckström (C).

– Kommunistiska Partiet är det enda partiet som hittills agerat offentligt i denna viktiga fråga för kommunens överlevnad. Nu hoppas vi också att det blir många som sluter upp på mötet, säger Östen Andersson.

Kommunistiska Partiet har planer på att få till en partipolitiskt obundet arbetsgrupp för att rädda arbetstillfällena, som sammankallar till möten och ordnar demonstration med mera, i Robertsfors.