Hoppa till huvudinnehåll

Sverige deltar i ukrainsk militärparad tillsammans med flera Natoländer

För Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj var veckans självständighetsfirande ett tillfälle för landet att närma sig både Nato och EU.

Svenska soldater marscherade i ukrainsk militärparad.
Pressbild/Ukrainas presidents hemsida

I tisdags firade Ukraina 30 år av självständighet. I samband med detta ägde en stor militärparad rum i huvudstaden Kiev.

Flera Natoländer deltog i paraden – däribland USA, Storbritannien och Kanada. Men också det formellt neutrala Sverige.

”Stolta över att få delta i firandet”, skriver svenska ambassaden i Ukraina på Twitter och delar ett klipp på svenska soldater i paraduniform.

För president Volodomyr Zelenskyj var firandet ett tillfälle för landet att närma sig både Nato och EU. I sitt öppningstal lade han fram sin önskan om Ukrainas plats i världspolitiken:

– [Ukraina] är ett land som drömmer ambitiöst och agerar beslutsamt. […] Ett sådant land blir en Nato-samarbetspartner. Ett sådant land får officiellt stöd från andra när det ansöker om medlemskap i Europeiska Unionen.

Pressbild/Ukrainas presidents hemsida
President Zelenskyj invigde självständighetsparaden.

Den omstridda Krimhalvön låg också i fokus under firandet. Zelenskyj sade att han kommer göra ”allt i sin makt” för att återfå kontrollen över halvön från Ryssland. 

Dagen innan självständighetsfirandet anordnades också ett stort internationellt möte på temat Krim där bland annat EU och Nato deltog. Det var det officiella startskottet för Zelenskyjs ”Krimplattform”, ett initiativ för att sätta ännu mer internationell press på Ryssland.

Skärmdump: Europeiska rådet
Charles Michel på det internationella toppmötet för Krimplattformen (The Crimean Plattform Summit).

EU, som har pumpat in omkring 16 miljarder euro till Ukraina sedan 2014, representerades av Charles Michel, Europeiska rådets ordförande. I sitt öppningstal intygade han att EU kommer att fortsätta trycka åt Ryssland och ”stödja det ukrainska folket på sin väg mot en stabil och blomstrande framtid”.