Hoppa till huvudinnehåll

Ukrainsk agentur utnyttjar asylsystemet för lönedumpning

En ukrainsk jobbagentur utnyttjar det svenska asylsystemet och organiserar resor med svart arbetskraft till Sverige. Medan Migrationsverket utreder asylärendena utnyttjas arbetarna - och svenska skattebetalare står för kostnaderna.

På Pelekhs hemsida lockas besökarna att söka lyckan i Sverige.
Pelekh Agency

Det är agenturen Pelekh Agency som via en glättig broschyr med en vacker Stockholmsbild på omslaget, informerar om möjligheterna i Sverige. Företaget arrangerar sedan resorna från Ukraina. Väl i Sverige söker de resande asyl och serverar Migrationsmyndigheten en falsk och inlärd historia. I väntan på utredning står det sedan den asylsökande fritt att arbeta i Sverige.

De asylsökande lovas jobb inom byggbranschen i Sverige, en bransch som redan plågas hårt av den importerade arbetskraftens lönedumpning.

De som utnyttjar agenturens tjänster får betala dyrt för det, motsvarande 12.000 kronor. I Sverige får de anställning på olika byggen till slavlöner och med omänskliga arbetsförhållanden.

Proletären har flera gånger uppmärksammat importen av svart arbetskraft till Sverige. I en intervju tidigare i år berättade Marit Murphy Handelsberg, civil utredare vid gränspolisen, hur lönedumpande arbetskraft fyller landet.

– Från EU-länder som Polen och de baltiska staterna, men också från länder från utanför EU. Ukrainare, uzbeker och kazaker, afghaner och latinamerikaner jobbar också i Sverige, ibland med förfalskade ID-kort från ett EU-land, med otillräcklig utbildning och kunskap om arbetarskydd, för usla löner och under vidriga villkor. Många har inte ens ett samordningsnummer. Mörkertalet i byggbranschen är stort, den är en stor ”money maker”, och jag misstänker att den är så stor att den inte ens går att räkna på, sade Marit Murphy Handelsberg.

Byggettans Steffe Slottensjö har också berättat för Proletären hur det ser ut i branschen:

– Den stora sektorn för lönedumpningen och svartjobb är de lite mindre jobben, stambyten och liknande. En varningssignal är när det inte finns någon skylt som gör reklam för företaget som har jobbet. Men även på de stora jobben… jag arbetade på Karolinska i flera år, och känslan är att det var väldigt få av de som jobbade där, både svensk och utländsk arbetskraft, som hade avtalsenliga löner, sade Steffe Slottensjö till Proletären tidigare i år. Det finns naturligtvis schyssta företag också, men de här arbetarna hamnar ofta i de riktiga skitfirmorna. Majoriteten jobbar i svenska bolag, men det är oseriösa bolag som håller sig undan avtalsenliga löner och skatt.

Enligt Byggettan finns det runt 30.000 utländska byggjobbare bara i Stockholm och 100.000 i Sverige. Den ukrainska arbetskraftsimporten är bara en del av branschen, om än smart organiserad.

Pelekh Agencys huvudkontor ligger i Kiev. Företaget har kontor också bland annat i Lviv, Sumi och Charkiv. Migrationsverket har polisanmält Pelekh Agency. Förundersökningen är dock nedlagd och företaget fortsätter att skicka svart arbetskraft till Sverige. Många av dem som kommit till Sverige med Pelekh och fått avslag på sin asylansökan, är trots det kvar i landet.

Det är Ekots reportrar Maria Persson Löwgren och Johanna Sjövall som gjort reportaget i Ekot. ”Alexander” berättar om hur bluffen går till:

– De tog oss till Migrationsverkets boende vid Telefonplan [i Stockholm] och sade till oss var vi skulle gå in och vad vi skulle göra, berättar ”Alexander”. Sedan sa de ”hit med pengarna”, och vi betalade.

En annan ”asylsökande” berättar hur han fick instruktioner att gå in på Migrationsverkets kontor vid Telefonplan och säga ”Asyl. Ukraina”.

Förra året kom nästan varannan person som ansökte om asyl på Telefonplan, från Ukraina.

De som anlitar Pelekh Agency får skriva på ett kontrakt, där företaget förbinder sig att ordna i princip allt, bankkonto, boende, det LMA-kort som bevisar att innehavaren är en registrerad asylsökande med flyktingstatus. Pelekh Agency tillhandahåller också en färdig uppdiktad historia, som ska bekräfta den asylsökandes skyddsbehov.

– Jag fick en hel berättelse som jag skulle lära mig utantill, berättar en av de asylsökande.

Ekot har kontaktat ett av Pelekh Agencys 18 kontor i Ukraina. Där säger en anställd att den asylsökande med 99,9 procents säkerhet inte kommer att få uppehållstillstånd i Sverige, men att hen under tiden utredningen pågår har rätt att arbeta här. Och efter ett avslag kan den asylsökande som haft ett arbete göra ett så kallat ”spårbyte”, och istället söka arbetstillstånd i Sverige – något som i förlängningen kan leda till ett permanent uppehållstillstånd.

”Spårbytet” är, som Proletären tidigare skrivit om, en del av den migrationspolitiska överenskommelse som den borgerliga regeringsalliansen gjorde med Miljöpartiet 2008. Nyligen pläderade Miljöpartiets Maria Ferm i riksdagen för att en asylsökande ska kunna ”byta spår” och söka arbetstillstånd – med hopp om permanent uppehållstillstånd – utan att ens ha sin identitet fastställd.

När de som sökt asyl på falska uppgifter väl fått sina LMA-kort, erbjöds de jobb av Pelekhs samarbetspartners i Sverige. Enligt de asylsökande svarta jobb i byggbranschen under vidriga arbetsförhållanden med liten eller ingen lön alls.

– Jag trodde att det var Pelekh som betalade för allt, men nu förstår jag att det var svenska staten, säger ”Alexander”.