Hoppa till huvudinnehåll
Av

Ledarkrönika: 21,5 miljoner skäl att förstatliga bankerna

Birigitte Bonnesen glider iväg med en väl tilltagen fallskärm som lön för sin gangstergärning.


Systemet är genomruttet och den ekonomiska eliten kommer undan med precis vad fan som helst.

Så kan man beskriva känsloläget hos folk i allmänhet efter skådespelet kring Swedbanks stämma i veckan.

Swedbank är en av de svenska storbanker som först erövrade halva den lettiska bankmarknaden och öste ut krediter. När krisen kom räddades bankerna av svenska staten. Lettland tilläts inte devalvera sin valuta, för det skulle slagit mot bankernas vinster, och krispaketet för vanligt folk i Lettland blev inte nådigt. Bland annat sänktes lönerna i offentlig sektor med 25 procent.

Efter Uppdrag Gransknings avslöjande att Swedbank bistått kriminella med penningtvätt beviljades styrelsen ändå ansvarsfrihet på stämman. VD:n Birgitte Bonnesen fick visserligen sparken, men hon går inte lottlös från banken. En fallskärm på 21,5 miljoner får hon som belöning för sin gangstergärning.

Medan vanliga människor som fifflar straffas hårt av systemet, kan den ekonomiska eliten bli ännu rikare på kuppen.

Medan vanliga människor som går i pension får vända på varenda krona, sitter både den politiska och ekonomiska eliten tryggt med egna pensionssystem och avgångsvederlag.

”Tänk på att jag inte är fattig”, säger Birgitte Bonnesen när en mer än lovligt servil reporter från Expressen får första intervjun efter beskedet.

Och visst tänker vi på det. Sverige har ett rikedomsproblem av gigantiska mått. Börsbolagens vd:ar snittade på 2 miljoner i månadsinkomst förra året. Ett lönelyft på 12 procent jämfört med 2017. Detta är samma människor som gärna talar om ”ansvarsfull löneutveckling” när det är dags för avtalsrörelse.

Systemet är ruttet för att det i rask takt skapar nya miljardärer i ena änden och fattigpensionärer i den andra. Och för att vanliga regler och lagar aldrig gäller eliten.

Det är sjukt att en handfull storbanker har monopol på att hantera våra pengar. Vi blir skuldslavar åt dem, medan de i lugn och ro kan ägna sig åt både laglig och kriminell utsugning i jakten på nya marknader och nya vinster. För att de är ”too big to fail”.

Systemet är ruttet och bankerna måste förstatligas.