Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsmiljöverket mildrade kraven för skyddsutrustning efter SKR:s påtryckningar

Påtryckningar från arbetsgivarhåll gjorde att Arbetsmiljöverket mildrade kraven på skyddsutrustning för personal i äldrevården.

Arbetsmiljöverket

Artikeln publicerades i Proletären nr 18, 30 april, – och på proletaren.se 28 oktober.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner & Regioner (SKR) påverkade Arbetsmiljöverket (AV) att mildra kraven om den skyddsutrustning vårdpersonalen anses behöva. SKR leds av Anders Knape (M) och har bland andra den ökända stockholmsmoderaten Irene Svenonius i styrelsen.

Efter flera skyddsstopp på olika äldreboenden runt om i landet drog SKR igång en lobbykampanj för att påverka arbetsmiljöverkets riktlinjer för skyddsutrustning. Kampanjen var lyckosam.

Enligt AV:s skrivning, i en aktuell inlaga till förvaltningsrätten, är det nu arbetsgivaren som via en lokal riskbedömning ska avgöra vilken skyddsutrustning som ska användas. Det, menar kritiker, öppnar för arbetsgivare att bedöma sig bort från grundläggande skyddskrav – helt enligt de önskemål SKR lagt fram.

– Det är som att hävda i en riskbedömning att Olle kan arbeta på hög höjd utan skyddsutrustning eftersom Olle är så duktig, säger Proletärens sagesman. Man kan inte riskbedöma sig bort från grundläggande skyddskrav. Så här hanteras inte andra risker i arbetslivet, skyddsutrustning ska inte kunna riskbedömas bort.

Det var den 9 april som Kommunals skyddsombud lade skyddsstopp för vårdpersonalen vid det kommunala äldreboendet Serafen i Stockholm. Kravet: bättre utrustning för personalen, bland annat munskydd och visir.

AV:s inspektör biföll stoppet. Stockholms kommun, där äldreomsorgen leds av Erik Slottner (KD), krävde att stoppets verkställighet skulle skjutas upp. Förvaltningsrätten avslog kravet i förra veckan.

I måndags, 27 april, skickade AV sin inlaga till rätten som nu ska avgöra själva sakfrågan, det vill säga om vad som är adekvat utrustning för personalen.

AV:s chefsjurist Anna Varg tycker att det är viktigt att verket har en bra dialog med SKR, säger hon till SVT. Ett uttalande som upprör Kommunals ordförande Tobias Baudin.

– Det är otroligt provocerande att när arbetsgivarna ropar, då kommer myndigheterna springande, säger Baudin till Kommunalarbetaren.