Hoppa till huvudinnehåll
Av
Pensionerad undersköterska

Ledarkrönika: Fega politiker vägrar ta ställning mot folkmord

När Kommunistiska Partiet i Lysekil motionerade i kommunfullmäktige om en bojkott av israeliska varor och att hissa Palestinas flagga på kommunens flaggstänger röstades båda ner av en överväldigande majoritet i fullmäktige.


Det är svårt att fatta att världssamfundet låter Israels oerhörda brott ske framför våra ögon. Varje dag får vi nya bevis. Massgravar utanför sjukhusen. Prickskyttar som skjuter barn. Bombningar av hjälpsändningar.

Det verkar inte finnas några som helst gränser för vad Israel kan och får göra utan att världen blockerar landet. Varför denna feghet?

När Kommunistiska Partiet i Lysekil motionerade i kommunfullmäktige om en bojkott av israeliska varor och att hissa Palestinas flagga på kommunens flaggstänger röstades båda ner av en överväldigande majoritet i fullmäktige. Varför denna feghet?

Istället för att diskutera sakfrågan gömmer man sig bakom uppköpspolicy och formaliteter. Jag framhärdade på mötet att det inte får handla om inskränkt juridik utan om politisk moral. Det handlar om humanism och att ta ställning mot folkmord och etnisk rensning.

Ingen med en gnutta humanitet i kroppen kan väl åse Israels övergrepp utan att reagera och utan att vilja agera? Att hissa Palestinas flagga skulle vara en liten gest att man står på det palestinska folkets sida. Men inte ens det vågade fullmäktigemajoriteten göra.

Och istället för en saklig debatt blev jag kallad antisemit av Moderaternas gruppledare. Att köra ”antisemitkortet” verkar vara det enda den politiska högern kan komma på för att tysta debatten. Ett väldigt effektivt vapen mot yttrandefriheten då många blir rädda för att uttrycka sin solidaritet med ett förtryckt folk.

En förklaring till tystnaden och ängsligheten hos alltför många är väl att det blivit väldigt trångt i den politiska åsiktskorridoren i Sverige idag.

Det finns mycket som inte får sägas eller debatteras. Det talas mycket om artificiell intelligens, AI, men stora delar av massmedia verkar använda en annan form av AI – alternativ information. 

Ord som solidaritet, humanism och fred bannlyses, och förvrängs istället till något helt annat. Vill man ha fred i Ukraina är man Putinkramare. Protesterar man mot massmorden i Gaza är man antisemit.

Det är det vanliga knepet för att slippa diskutera vad som verkligen händer.

Tyvärr låter många sig tystas av rädsla för anklagelser. Högerkrafterna har lyckats tysta många kritiker av Natopropaganda och krigshets. Men vi som står upp för en rättvisare värld får inte låta oss tystas.

Det är viktigare än någonsin att höja rösten mot militariseringen av Sverige, den totala uppslutningen kring USA:s krigspolitik och flatheten inför Israels folkmord. Men det är svårt att stå upp ensam mot högervindarna. Därför måste fler gå ihop och organisera motståndet.

I veckan som gick har vi i Lysekil firat första maj och fått besök av Ship to Gazas båt Handala. Två arrangemang där många gick ut på gatorna och sa vad de tyckte och visade sin solidaritet. Fler vågar höja rösten tillsamman med andra. Det ger hopp om framtiden. De som tänker ”jag borde verkligen”, men inte riktigt vågar, kan se att de inte är ensamma. 

Så låt dig inte tystas. Organisera dig!

 

Stig Berlin

Kommunfullmäktigeledamot (K), Lysekil