Hoppa till huvudinnehåll

HGF-styrelse stängs av efter anklagelser om rasism

I en ljudinspelning hörs hur styrelsemedlemmar i Hyresgästföreningen Södra Bohuslän försvarar rätten att dra rasistiska och sexistiska skämt.

Hela styrelsen i Hyresgästföreningen Södra Bohuslän är nu avstängd i väntan på utredning.
Hyresgästföreningen

Samtliga ledamöter i styrelsen för Hyresgästföreningen Södra Bohuslän har stängts av från sina uppdrag efter anklagelser om rasistisk jargong. På en ljudinspelning som Proletären tagit del av försvarar styrelsemedlemmar på ett möte rätten att dra sexistiska och rasistiska skämt. En av de dåvarande styrelseledamöterna riktar kritik mot jargongen men möts av motstånd:

”Jag känner massor av negrer, mörka människor eller vad det är. Jag har till och med vänner som är mörka människor”, säger en av mötesdeltagarna.

Bakgrunden till mötet var kritik mot att styrelsemedlemmar dragit sexistiska och rasistiska skämt inför publiken på en regionkonferens och på julmiddagar. Men på mötet fick den dåvarande styrelsemedlemmen som tagit upp det, Agneta Fast, själv kritik.

– Jag var ganska ensam i detta, jag försökte få kontakt och få hjälp från regionstyrelsen och policygruppen, men det var inte så lätt. Sen var det ju så att de ville inte i Södra Bohuslän att man skulle prata och berätta saker, utan det skulle vara tyst. De ville tysta mig och mina åsikter, säger Agneta Fast till GT.

I februari i år larmade flera kvinnor i Hyresgästföreningen region Västra Sverige, där Södra Bohuslän ingår, om rasism och sexism i förbundet. De vittnade om ett ”sektliknande skräckvälde” där kvinnor förpassas till att bli ”kaffekokerskor”.

Flera av styrelsemedlemmarna i Södra Bohuslän är socialdemokratiska politiker, däribland ordförande Alexander Hutter, fullmäktigeledamot för S i Orust kommun.

I januari 2020 kritiserade Hutter regionens dåvarande ordförande Kristofer Lundberg för att vilja göra Hyresgästföreningen till en ”revolutionär sekt”. Kort därefter anklagades Lundberg och HGF:s lokalförening i Angered för ekonomiska oegentligheter. Det slutade med att Lundberg uteslöts i april 2020, i vad många menar var ett politiskt drev mot radikala krafter i föreningen iscensatt av socialdemokratiska toppar.

Den gångna helgen höll Hyresgästföreningen region Väst årsmöte – som fick avbrytas efter att det visat sig att en av delegationerna inte var vald av medlemmarna utan av regionstyrelsen och valberedningen.