Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Hyckleri på hög nivå när Vitryssland fördöms av USA

Vita huset hade inga problem med att Evo Morales plan tvingades landa i Österrike 2013 – för att USA trodde att visselblåsaren Edward Snowden fanns ombord.

Bolivias dåvarande president Evo Morales, efter att flygplanet han satt i tvingades landa i Österrike 2013.
Patrick Domingo

Det var en anmärkningsvärd nyhet vi fick till oss i söndags kväll, att en Ryanairflight på väg till Vilnius fått nödlanda i Minsk, där den vitryske oppositionsfiguren Roman Protasevitj, som befann sig på planet, greps.

Det finns olika versioner kring vad som hänt, vilket en utredning förhoppningsvis kan bringa klarhet i, men om det är så att Vitryssland såg till att planet landade i Minsk för att kunna arrestera Protasevitj är det naturligtvis ett brott mot internationell lag.

De internationella reaktionerna på händelsen är dock lika anmärkningsvärda i sitt hyckleri. 

Europeiska rådet kom i måndags kväll överens om nya sanktioner mot Vitryssland och att inte låta några vitryska plan flyga över EU-länders luftrum. Samtidigt kallar USA:s president Joe Biden det för ”skamligt” att få Ryanairplanet att avvika från sin rutt.

På Vita husets presskonferens i måndags fördömde pressekreterare Jen Psaki i ett uttalande Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko. 

För åtta år sedan var Jen Psaki talesperson för USA:s utrikesdepartement, när Barack Obama var president och Biden vicepresident. Då, i juli 2013, svarade Psaki på frågor om att Bolivias statsöverhuvud, president Evo Morales, tvingats landa i Österrike efter att flera EU-länder plötsligt dragit in inflygningstillståndet för planet han färdades i.

Anledningen? USA:s regering trodde att visselblåsaren Edward Snowden, som avslöjat USA:s enorma övervakning av privatpersoner, befann sig på planet. 

Då ville Psaki inte säga exakt vilka länder USA ”varit i kontakt med”. Det hördes inte heller några fördömanden från andra EU-länder om att Spanien, Frankrike och Italien riskerat livet på ett annat lands president.

Men det är olika måttstockar, och USA kan göra precis som man vill utan några sanktioner eller fördömanden. Någon som tror att Snowden inte blivit gripen om han verkligen befunnit sig på planet?