Hoppa till huvudinnehåll

Nederländernas Trump vann valet

Islamofob, israelvän och EU-kritiker – den nederländska högerextremisten Geert Wilders är den senaste ”trumpisten” som gör ett framgångsrikt val. Men utan egen majoritet kan det bli en svår uppgift att bilda regering i Nederländernas splittrade parlament.

Högerextrema PPV:s partiledare Geert Wilders på valdagen.
Facebook/Geert Wilders

Högerextrema Partij voor de Vrijheid, PVV, blev klart största parti i det nederländska valet den 22 november med 24 procent av rösterna, vilket ger 37 mandat av 150 i parlamentet. Det är 20 fler än i valet 2021. 

Nu kan partiledaren Geert Wilders bli landets nästa premiärminister, om han lyckas ena landets höger.

Geert Wilders har kallats för den holländska Donald Trump, och det är inte bara på grund av det bakåtkammade blonda hårsvallet. Wilders vill stänga gränserna och är känd som muslimhatare och klimatskeptiker.

Han har gjort flera kontroversiella uttalanden om islam och kallat marockaner för ”avskum”. 2016 dömdes han för hets mot folkgrupp när han i ett tal hetsade sin publik att skrika om att det ska vara färre marockaner i Nederländerna.

PVV gick till val på att förbjuda koranen, moskéer och slöjor i regeringsbyggnader.

Enligt egen utsago växte Geert Wilders hat mot muslimer fram på 1980-talet då han spenderade ett år på en kibbutz i Israel. Han uppges stå nära Israels nuvarande premiärminister Benjamin Netanyahu och har lovat att flytta Nederländernas ambassad till Jerusalem och avsluta alla diplomatiska förbindelser med Palestina.

Wilders har samtidigt ifrågasatt Nederländernas stöd till Ukraina och anklagas för att vara ”Putinvän”.

I PVV:s valprogram fanns också krav på en folkomröstning om att lämna EU och skärpta lagar kring arbetskraftsimport inom unionen.

Men det kommer inte bli lätt för Gert Wilders att bilda regering i landets splittrade parlament som består av 16 partier. En mittenregering är fortfarande teoretiskt möjlig.

De två andra stora högerpartierna som PVV behöver få stöd av, NSC med 20 mandat och nuvarande regeringspartiet VVD med 24 mandat, har båda sagt att de inte vill se Geert Wilders som premiärminister under PPV:s nuvarande program.

Bland hindren för att släppa fram honom nämns det indragna stödet till Ukraina, folkomröstningen om EU och förbuden mot moskéer och koranen. Wilders har sagt att han är villig att kompromissa med det mesta – bland annat EU-omröstningen.