Hoppa till huvudinnehåll

Nyutgivning av Kommunistiska manifestet – kränkande ord tas bort

När bokförlaget Proletärkultur i dagarna trycker upp en ny upplaga av Kommunistiska Manifestet, kommer det att vara en uppdaterad och moderniserad version – utan kränkande och exkluderande begrepp.

Proletärens kulturredaktör Artur Szandrowski på Bokmässan i höstas, där idén till en reviderad version av Kommunistiska Manifestet uppstod.
Proletären

Obs! Artikeln om att ändra kränkande ord och begrepp i Kommunistiska manifestet var ett aprilskämt. Däremot är det helt sant att bokförlaget Proletärkultur i dagarna trycker en ny upplaga av Kommunistiska manifestet - med samma text som tidigare. Beställ den på proletarkultur.se.

Kommunistiska Partiets bokförlag Proletärkultur är på gång att trycka ny upplaga av Karl Marx och Friedrich Engels klassiker Kommunistiska manifestet. Nu står det klart att den nya upplagan kommer att genomgå en uppdatering av föråldrade och potentiellt exkluderande ord, begrepp och resonemang.

– Gick det med Roald Dahls böcker så borde det gå med Marx. Det ligger helt rätt i tiden. Dels för läsbarhetens skull, men också för att läsaren ska känna att Kommunistiska manifestet är ett safe space som inte triggar en i onödan, säger Artur Szandrowski, journalist på Proletären och medlem i den redaktionskommitté på Proletärkultur som haft i uppdrag att se över de över 150 år gamla texterna.

Kommunistiska Manifestet är inte den enda texten som genomgår en uppfräschning. I mitten av februari meddelade bokförlaget Puffin att de ska ändra i Roald Dahls böcker så att de blir mer inkluderande och mindre kränkande. I Kalle och chokladfabriken ska till exempel ord som ”ful” och ”tjock” bytas ut till mindre kränkande ”otäck” och ”enorm”. 

– Det finns begrepp i manifestet som upplevs som föråldrade men också stigmatiserande. Många unga idag ser ord som ”arbetare” och ”kapitalist” som irrelevanta 1900-talsbegrepp. Dessutom kan de kännas exkluderande för de som inte identifierar sig som arbetare. Vi föreslår därför att båda begreppen ska bytas ut mot ”kapitalvarierade” eller ”personer med kapitalvariation”. Det visar tydligare att vi inte vill kategorisera eller exkludera någon, utan bara att olika människor äger olika mycket kapital.

Proletärkultur
Den nya utgåvan.

Kan det inte uppfattas som kontroversiellt att byta ut så grundläggande ord?
– Vi tror det är viktigare att Kommunistiska manifestet upplevs som ungdomligt, modernt och inkluderande, och kan läsas av alla, oavsett vad man identifierar sig som.

Enligt Artur Szandrowski kan delar av Kommunistiska Manifestet uppfattas som objektifierande eller nedvärderande mot kapitalvarierade personer – trots att det inte var Marx eller Engels avsikt.

– ”Arbetare” och ”arbetet” beskrivs som ”varor” som ska ”säljas” på en marknad, som vilken handelsvara som helst. Det språket kanske fungerade i den tidens kontext, 1800-talets England, men inte i dagens Sverige.

Att arbetskraften är en vara som säljs som vilken annan vara som helst är väl ganska grundläggande i marxismen?
– Självklart, men arbetare… jag menar kapitalvarierade personer, ska inte behöva gå runt och känna sig som handelsvaror. Vad gör det med ens självkänsla?

Andra ord och begrepp som kommer att tas bort eller ändras är stycken som beskriver ”trasproletariatet”, de mest utsatta kapitalvarierade personerna i samhället, på ett nedsättande och exkluderande sätt, samt de stycken som refererar till prostitution.

– Här har vi använt oss av amerikanska Stanforduniversitetets lista med ord som de rekommenderar att en inte ska använda. Vi kommer därför att byta ut ”prostituerad” mot ”person som engagerar sig i sexarbete”.

På den nytryckta upplagan kommer också en så kallad triggervarning finnas med, berättar Artur Szandrowski.

– Den som utsatts för kapitalistisk utsugning hela dagen ska inte behöva påminnas om det igen i Kommunistiska Manifestet, säger Artur Szandrowski.

Finns det planer på att uppdatera andra av Proletärkulturs böcker?
– Ja, nästa projekt blir Frank Baudes gamla självbiografi Mot strömmen… där finns en del att jobba med.