Hoppa till huvudinnehåll

Privatiseringarna har banat väg för grov brottslighet

I spåren av coronaepidemin och privatiseringsivern har en helt ny brottslighet vuxit fram inom vård- och omsorgssektorn: fusk med vaccinations- och reseintyg.

I ledningen för Doktorgruppen finns bland annat en verksamhetschef som är dömd för bokföringsbrott och i ett annat bolag finns en kvinna som nyligen fått sparken från sitt sjukhusjobb då hon ertappats med att stjäla narkotika- klassade mediciner.
Montage: Proletären

Fusk och bedrägerier inom assistans och hemtjänst är bara toppen på ett isberg av den kriminella verksamheten inom vård- och omsorgssektorn i Sverige.

Proletären kunde redan i juni berätta om den stora härvan med vaccineringsbluffar och reseintyg, knuten till företaget Doktorgruppen. Med bas i Stockholm uppstod ett 30-tal mottagningar knutna till Alva Assistans, men under andra namn i flera svenska städer.

Bland dem fanns Doktorgruppen som tjänat 150 miljoner kronor på att sälja runt 100.000 falska covidtester (PCR-tester). Bolaget skickade aldrig testerna vidare för analys, istället utfärdade de falska friskintyg som gjort det möjligt för innehavaren att resa utomlands.

Huvudmannen, 33-årige Hammad Jawad Al-Saaid, efterlystes och häktades i sin frånvaro, misstänkt för grov spridande av smitta, grovt framkallande av fara för annan och bedrägeri.

I ledningen för Doktorgruppen finns också, enligt Aftonbladet som fortsatt att utreda bedrägerihärvan, en verksamhetschef som är dömd för bokföringsbrott och som nyligen dömdes för brott mot knivlagen, en man som har dömts för våldtäkt under knivhot samt folk som dömts för misshandel, narkotikabrott, bokföringsbrott och brukande av falsk urkund.

I andra bolag finns bland annat en grovt skattefuskande kvinna, en som nyligen fått sparken från sitt sjukhusjobb sedan hon ertappats med att stjäla narkotikaklassade mediciner och en kvinna som två gånger gripits i utlandet, misstänkt för islamistisk extremism. Kvinnan är sambo med en man som pekats ut som ett terrorhot i Sverige.

I Region Stockholm har bedrägerierna pågått länge, medan de ansvariga – i det här fallet sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) och finansdito Irene Svenonius (M) – tittat åt ett annat håll. Doktorgruppen har haft avtal med Region Stockholm i flera år, och bedrägerierna har omfattat falska fakturor och farlig utskrivning av läkemedel, bland annat nervgiftet botulinumtoxin (botox) som används vid skönhetsingrepp.

I Stockholm stängdes Al-Saaids vårdcentraler i Kista, Märsta och Tyresö först i våras. I privatiseringsiverns Stockholm hade vårdcentralerna kunnat lista runt 19.000 patienter och 2019 omsatte centralerna 44 miljoner, kunde Proletären berätta.

Men de borgerliga politikerna i Stockholm är inte ensamma. Trots brottsligheten har samma personer kunnat starta nytt och i hela landet kunnat utnyttja coronapandemin till att tjäna grova pengar på nya bedrägerier. Det har inte gjorts någon förhandsgranskning av de företag som etablerat sig i vaccinationsbranschen, och inte heller några lämplighetsprövningar. Det enda kravet är att bolagen anmäler sig till vårdgivarregistret hos Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

– Som lagstiftningen ser ut i dag behövs inget tillstånd och därför görs inga lämplighetsprövningar eller kontroller, säger Lars Rahm, enhetschef på Ivo, till Aftonbladet. Som tillsynsmyndighet kan vi bara förhålla oss till det som gäller. Sedan är det upp till lagstiftaren att överväga en annan hållning.