Hoppa till huvudinnehåll
Av
Lagerarbetare

Sänk arbetstiderna – inte OB-tillägget

Handels är villiga att se över nivån på OB-tillägget, säger fackets avtalssekreterare. Tanken är att tillägget ska kunna bytas ut mot fast lön. Om förslaget går igenom blir det ytterligare ett steg mot att normalisera sämre arbetstider inom handeln.


Handelns OB-tillägg var en het fråga i den senaste avtalsrörelsen. Arbetsköparna ville avskaffa tillägget och omvandla det till vanlig lön. Facket sa nej men gick med på att se över frågan inför nästa avtal. Nu är de villiga att kompromissa.

Handels kan gå med på sänkt OB, i utbyte mot att de vanliga lönerna höjs. Det säger fackets avtalssekreterare Per Bardh till Handelsnytt. Tanken är att fack och arbetsköpare ska kunna sluta lokala avtal redan i början av nästa år, där en del av OB-ersättningen omvandlas till ordinarie lön.

Förslaget har fått stark kritik från Handels medlemmar. Många är beroende av OB-tillägget för att klara sig ekonomiskt – särskilt de som jobbar deltid. Dessutom kommer lönerna på sikt minska om OB-tillägget byts ut mot fast lön. Det visar Handels egna beräkningar (Handels rapporter 2020:1).

Men OB-tillägget handlar inte bara om pengar. I slutändan handlar det om våra arbetstider. Genom att sänka OB-ersättningen gör vi det billigare för företagen att schemalägga arbete på kvällar och helger. Gränsen mellan normal och obekväm arbetstid suddas ut.

Om förslaget går igenom blir det ytterligare ett steg mot att normalisera kvälls- och helgarbete. Följderna av detta ser vi redan idag. Det blir allt svårare att hitta jobb med drägliga arbetstider.

Vi får mindre tid över till återhämtning och till att umgås med våra familjer. Våra kroppar slits ut snabbare och vi dör i förtid. Enligt en studie från 2019 dör över 700 svenskar varje år på grund av skiftarbete med oregelbundna och obekväma arbetstider.

Så hur mycket av våra liv ska vi behöva offra för arbetsköparna? Idag jobbar redan 35 procent av alla svenskar obekväma arbetstider. Arbetsköparna ser därför inte något behov av att betala ut OB längre.

Ersättningen är ”högre än vad som behövs för att motivera arbetstagare till att arbeta dessa tider”, säger Anna Nordin, förhandlingschef för Svensk Handel. Hon tycker att OB-ersättningen är onödig eftersom ”de anställda jobbar ändå”.

Kanske är det det som är problemet. Handels har inte genomfört någon större arbetsinställelse sedan 1995.

Man kan också vända på hennes resonemang. Vad finns det för anledning till att vi ska jobba dygnet runt årets alla dagar? Vad tjänar vi på att hålla butiker och lager öppna för den ständigt pågående kommers som håller på att förstöra planeten? Borde vi inte snarare begränsa konsumtionen och jobba lite mindre för att rädda klimatet och oss själva?

För klimatets och vår egen skull – begränsa handelns öppettider och sänk arbetstiderna.

Jonatan Fahlén
Lagerarbetare och klubbordförande HAF Tamro GBG