Hoppa till huvudinnehåll

Seger för strejkande polacker

En historisk strejk bröt ut förra veckan, när 500 polska byggnadsarbetare vägrade jobba för mindre än sina kollegor.

Tunnelbygget vid Rødby stod still i fyra dagar.
3F Lolland

Det var i tisdags förra veckan som närmare 500 i huvudsak polska anläggningsarbetare lade ner arbetet vid Fehmarn Bält-förbindelsen. De utländska arbetarna vid tunnelbygget mellan danska Rødby och tyska Puttgarden, det största byggprojektet någonsin i Danmark, var missnöjda med att de tjänar mindre än sina danska kollegor.

Genomsnittslönen för de danska arbetarna är 191 kronor i timmen, medan de utländska börjar på 165 kronor i timmen, varav 25 dras för kost och logi på området FLC Village. FLC (Femern Link Contractors) är entreprenören som har kontraktet med den danska staten.

Först vägrade FLC gå arbetarnas krav till mötes, och eftersom det fanns ett kollektivavtal var fackförbundet 3F tvungna att officiellt uppmana dem att gå tillbaka till arbetet, men arbetarna vägrade och blockerade också ingången till bygget för materialleveranser och andra arbetare.

Samtidigt stöttade också de danska arbetarna på bygget strejken, liksom fackliga aktivister runt om i Danmark som samlade in pengar till de kommande böterna och utebliven lön. Och inte bara i Danmark. Efter att de strejkande väl dömts till böter i den danska arbetsdomstolen i torsdags tog byggfacket i Oslo beslutet att skänka 100.000 norska kronor till de strejkande.

”Om en praxis av olikabehandling efter nationalitet får fortsätta kommer det vara förödande för den seriösa bygg- och anläggningsbranschen i Skandinavien”, skriver Bygningsarbeidernes fagforening i sitt uttalande.

”De polska arbetarna på Femern-förbindelsen har gjort det vi som fackföreningskamrater kan förvänta oss: De har organiserat sig, valt förtroendevalda och gått till förhandling. När den inte lett framåt har de varit tvungna att ta till kampvapnet. Bygningsarbeidernes fagforening stödjer den här kampen och beviljar 100.000 kronor till bötesfonden. Vi uppmanar andra klubbar och fackföreningar att stödja strejken.”

Även efter domen på 50 kronor i timmen för den strejkade tiden, och 80 kronor i timmen om de fortsatte strejka trots domen, vägrade arbetarna gå tillbaka till arbetet och inte förrän de ansåg att FLC kommit dem till mötes avblåstes strejken i lördags. Nu har företaget gett sig på flera punkter och har tio dagar på sig att förhandla fram ett nytt avtal.