Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Killar får high five – tjejer kallas slampor”

– Nej, vi lever inte i ett jämställt samhälle. Det är Nadja Lundberg och Ellinor Ydén helt överens om.


Nadja Lundberg går första året på Gullmarsgymnasiet i Lysekil. Där läser hon marinbiologi. Ellinor Ydén läser andra året på Humanistiska programmet kultur på Schillerska gymnasiet i Göteborg.

– För ett tag sedan var jag ute och joggade och såg ett gäng killar lite längre fram. Då sprang jag en omväg runt dem, utan att vara medveten om det. Sedan så tänkte jag, varför gjorde jag så? Jag har aldrig blivit utsatt för något, men jag anpassar mig ändå, berättar Nadja Lundberg.

Många känner nog igen sig. Att som tjej anpassa sig efter potentiella våldtäktshot är en del av det patriarkala samhället. Den tjej som inte gör ”rätt” val – som kanske klär sig utmanande, dricker sig full eller följer med en okänd kille – riskerar att skuldbeläggas om hon utsätts för brott.

Även i skolan märks ojämlikheten av. Könsstereotypa föreställningar om hur tjejer och killar är lever kvar och påverkar situationen i klassrummet.

– Killar pratar mer och tar för sig mer, menar Nadja Lundberg.

– I min klass är det bara fem killar men det är ändå så. Killarna säger saker utan att räcka upp handen, så som folk gjorde på högstadiet, säger Ellinor Ydén och Nadja Lundberg berättar att konsekvensen blir att killarna ofta tar över.

– De säger: ”Så här är det”, istället för ”så tycker jag”, säger hon.

De berättar att en del lärare försöker bryta mönstret, medan andra snarare förstärker den könsstereotypa rollfördelningen.

– Det är lätt för lärarna att bara låta det vara istället för att ta tag i det. Det är för jobbigt, säger Nadja Lundberg.

Hon berättar att hon gick i en musikklass i högstadiet, och där tilläts killarna bestämma det mesta.

– De bestämde vad vi skulle spela och vem som skulle spela vad. Lärarna visste att det var så, men de lät det fortgå. Det var väl enklast så, säger hon.

Ellinor Ydén känner igen sig i det Nadja Lundberg berättar:

– En tjej som säger ifrån blir genast en ”bitterfitta”.

När man lyssnar på Ellinor Ydén och Nadja Lundberg är det lätt att slås av att så litet har förändrats de senaste tio-tjugo åren. Föreställningen om ett Sverige där alla ungdomar ges samma förutsättningar oavsett kön kommer rejält på skam. Ellinor Ydén och Nadja Lundberg tvivlar på att Sverige blir mer och mer jämställt.

– Om Sverige skulle vara jämställt, varför skulle då kvinnor ha så mycket lägre löner, frågar Nadja Lundberg retoriskt. Kvinnan är det underlägsna könet. Vi ska vara tacksamma för låga löner. Det är inte rätt!
– De som hävdar att det är jämställt är ofta män, säger Ellinor Ydén.

– Feminismen har uppmärksammats mycket, men det känns som att utvecklingen går bakåt. Det sägs att Sverige är jämställt och att det inte finns några problem, men det är så uppenbart att det inte stämmer, säger Ellinor Ydén.

Ett exempel på detta är näthatet. Efter ett uppmärksammat reportage i Uppdrag Granskning har flera kända kvinnor berättat om det hat som riktas mot dem i mail och kommentarsfält.

– När tjejer förolämpas så är det med ord som inte alls är relevanta. De kan bli kallade för ”fitta” och hotas med våldtäkt, säger Ellinor Ydén.

Men också i mera vardagliga diskussioner så upplever de att tjejer och killar bemöts olika. Killar tas mer på allvar, och när tjejer påtalar ojämlikheter så bortförklaras det ofta.

– Tjejer får ofta skit om de säger något. Om en tjej exempelvis pratar om våldsbrott mot kvinnor så säger killarna: ”Det utsätts män också för”. Och jo, så är det väl, men inte på samma sätt som kvinnor, menar Ellinor Ydén.
Tjejer får också utstå sexistiska skämt.

– Det är mycket skämt om att kvinnor ska stå vid spisen. Om man inte skrattar så betraktas man som humorbefriad, berättar Ellinor Ydén som också reagerar mot skönhetsidealen i samhället.

– Skönhetsidealen finns överallt. Jag försöker att inte tänka på det, men jag gör det ändå. Om jag exempelvis inte har sminkat mig så ursäktar jag mig, även om jag inte borde göra det, säger Ellinor Ydén.

Hon hade velat se ett samhälle där alla accepterades som de är. Det ska vara upp till en själv vilken könsidentitet man vill ha, och hur man vill se ut. Nadja Lundberg håller med.

– Idag ska kvinnor bara vara vackra attribut, säger hon.

– Det är marknaden som vinner på den här uppdelningen i manligt och kvinnligt, tillägger Ellinor Ydén. Företagen tjänar massor av pengar!

Hur skulle då Ellinor Ydén och Nadja Lundberg beskriva den största skillnaden mellan hur killar och tjejer blir bemötta?

– Killar som ligger med många får ”high five”. Tjejer kallas för slampor. Och om man som tjej uttrycker mycket åsikter så känner sig killar hotade, säger Ellinor Ydén.

– Killar har mer auktoritet. De blir tagna på allvar på ett annat sätt. Det är faktiskt dags att det blir en förändring, säger Nadja Lundberg.
Fakta

”Killar får high five – tjejer kallas slampor”

Ungdom
  • 4545 gånger kontaktade barn Bris om psykisk ohälsa 2010. Nio av tio var flickor.
  • 50 procent av alla tonårstjejer besväras av ångest och oro.
  • Medan antalet rökare minskar generellt i Sverige, så ökar antalet tjejer som röker. Var fjärde femtonårig tjej uppger att hon röker.
  • Sex av tio gymnasietjejer är stressade på grund av att de ställer för höga krav på sina egna prestationer.
  • Andelen flickor som känner sig stressade har de senaste tio åren ökat med nästan tjugo procent.
  • Fyra av tio tjejer i Stockholm känner sig otrygga när de går hem sent på kvällen och många är rädda för att bli våldtagna. Många uppger också att deras rädsla påverkar deras vardag.