Maktspel i Lysekil
Kommunalrådet som bedrivit tvivelaktiga affärer tvingades bort. Spelet om politiska positioner öppnades, och alla partier i Lysekil gav sig in i jakten. Utom Kommunisterna. ”Vi vägrar att delta i maktspelet, vi vill förändra innehållet i politiken”, förklarar Yngve Berlin (K).
Det är inte lätt att redogöra för den politiska soppa som präglar Lysekils kommunpolitik just nu. Men vi tar vår början när kommunalrådet Roland Karlsson (FP) i april i år inte beviljades ansvarsfrihet. Orsaken är hans tvivelaktiga affärer och egenmäktiga agerande, som lett till ett missnöje i alla partier och till stark kritik från revisorerna. Att kommunfullmäktige gång på gång ställs inför mer eller mindre färdiga beslut utan underlag har snarare varit regel än undantag.
Därför tvingades folkpartisten Roland Karlsson till slut att lämna posterna som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.
Till synes följer sedan en kaotisk situation. Vem ska ta över ordförandeposten? Vilka ska bilda majoritet? Alliansen mellan Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet spricker. Socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister ger sig glatt in i jakten efter politiska maktpositioner. Lokalmedia bevakar köpslåendet och intrigerandet.
Samtidigt kvarstår den fastlagda politiken. Orsaken är enkel. Alla utom Kommunistiska Partiet, som har tre mandat i kommunfullmäktige, har ställt sig bakom budgeten. En budget som innebär att det fattas 20-30 miljoner till verksamheterna i Lysekil. Därmed väntar drastiska nedskärningar.
– De övriga partierna är överens om den här nyliberala politiken. Nu bildas det nya konstellationer, men det är ingen ny politik, säger Yngve Berlin, fullmäktigeledamot för Kommunisterna.
Han förklarar att Kommunistiska Partiet i Lysekil vägrar att lägga sig i det politiska maktspelet. Kommunisterna diskuterar hellre budgetfrågan än vilka partier som ska gå samman för att ta ansvar för den fastlagda nedskärningspolitiken.
– Vi har fötterna på jorden och ideologin i huvudet. Vi håller oss borta från den här sandlådediskussionen, säger Yngve Berlin och tillägger:
– Om Socialdemokraterna vill driva en arbetarpolitik så är vi villiga att bilda allians i konkreta frågor. Men hittills har S inte varit intresserade av det.
Nedskärningarna innebär bland annat att kommunen ska dra ner på personalen på fritidshem och att det ska vara färre elevassistenter i skolorna redan i höst. Detta är oacceptabelt, menar Kommunisterna.
– Förstärk budgeten! Det finns inget alternativ om verksamheten ska räddas. Kommunen måste kräva en rättvis resurstilldelning från staten, och en kommunal skattehöjning är bättre än alternativet som är kraftiga nedskärningar i nödvändig verksamhet, säger Yngve Berlin.