Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

USA blir allt mer militariserat

Protesterna fortsätter ännu, två veckor efter att 18-årige Michael Brown sköts till döds av en polisofficer. Förra veckan sköts ännu en man till döds av polisen i St Louis, USA. Händelserna blottar rasismen och den växande fattigdomen i USA.


I onsdags förra veckan sköts 25-årige Kajieme Powell ihjäl av polisen med flera skott på öppen gata i St. Louis, USA. Han hade stulit två burkar läsk och betedde sig förvirrat när polisen kom till platsen. Enligt ett vittne bar han på en kniv men en film som visar hela händelsen avslöjar polisens övervåld, oavsett den eventuella kniven.

Bara någon vecka efter att 18-årige Michael Brown skjutits till döds i vad som närmast kan beskrivas som en avrättning i stadsdelen Ferguson blir alltså ännu en ung svart man offer för polisens våld.

Det är långt ifrån första gången polisen använder dödligt våld mot misstänkta brottslingar i USA. Bara i sommar har flera fall uppmärksammats. I nästan alla fall har offren varit unga svarta män.

Våldet avslöjar en djup rasism i den US-amerikanska poliskåren, som i de flesta delstater är övervägande vit. Men händelserna avslöjar också ett allt hårdare samhällsklimat i det krisdrabbade USA.

När tusentals svarta, men också vita och andra, går ut på gatorna i Ferguson och St Louis så är det inte bara i ilska över polis-våld. Utan också över arbetslöshet, fattigdom och utanförskap.

Klassklyftorna i USA växer. Fattigdomen breder ut sig, inte bara bland svarta utan också bland vita. I dess spår ökar förstås kriminalitet och missbruk. Frågan om polisvåldet mot svarta är lika mycket en fråga om klass.

Också myndigheternas svar på protesterna vittnar om det hårdare samhällsklimatet. Den demokratstyrda delstaten Missouri har deklarerat undantagstillstånd och skickat in tungt beväpnade poliser som snarare liknar militärer.

Myndigheterna har till och med deklarerat en flygförbudszon över Ferguson, likt den som deklarerades i Libyen under invasionen 2011. Ett av flygförbudszonens syften är att hindra flygfordon från media att ”störa polishelikoptrarna”. Många menar att det snarare handlar om att hindra medierapportering.

Även på marken har media utsatts för repression. Journalister har anvisats till avspärrade zoner, förbjudits att röra sig fritt och al-Jaziras tv-team besköts med tårgas och fick sina kameror nedmonterade av polisen.

Den amerikanska polisens utrustning skiljer sig från delstat till delstat. Men överlag har beväpningen blivit tyngre, inte minst sedan 11 september-attacken 2001. I mitten av juni skrev tidningen USA Today om hur polisen får utrustning av Pentagon anpassad till krigföring utomlands.

Den US-amerikanska statens aggressioner utomlands bidrar alltså till militariseringen av det amerikanska samhället. Hyckleriet blir monumentalt när polisen sedan använder utrustningen på samma sätt som de anklagat andra länder, som Syrien och Libyen, för.

Den socialistiska tidningen Workers World påminner om att polisen tränas i att kontrollera folkmassor och slå ned ”social oro”. Samma taktik som använts i Ferguson användes i repressionen mot Occupy Wall Street-demonstrationer i New York.

De metoder som polisen använder i Ferguson kan komma att användas mot protesterande arbetare i framtiden.

Både Workers World och kommunistiska organisationer som PSL (Partiet för socialism och frihet) ger sitt fulla stöd åt demonstranterna i Ferguson och kampen mot det rasistiska förtrycket.

PSL kallar rent av protesterna för ett uppror och deltar aktivt i demonstrationerna. Samtidigt har andra vänsterorganisationer anklagats för att skicka ”yrkesdemonstranter” till Ferguson för att ta över eller styra protesterna.

Det allt hårdare klimatet, med rasism, polisvåld och repression mot demonstranter är symptom på USA:s imperialistiska politik och på den allt djupare ekonomiska krisen.

En nation som invaderar, ockuperar och förstör andra länder kommer till slut att använda samma metoder mot sin egen befolkning.