Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

USA saknar bevis för rysk trupp i Ukraina

Från Ukrainas regering kommer nya anklagelser om ryska trupper på ukrainsk mark. Men dessa påståenden är inget som USA:s utrikesdepartement vill bekräfta.


I samband med förra veckans upptrappning av striderna i östra Ukraina riktade president Petro Porosjenko nya anklagelser mot Ryssland.

I sitt tal på World Economic Forum i Davos 21 januari hävdade Porosjenko att fler än 9000 ryska soldater finns på plats i Ukraina för att backa upp ”proryska separatister”.

Enligt den ukrainske ledaren är det som pågår en uppenbar rysk aggression mot Ukraina.

När Jen Psaki, presstalesperson för USA:s utrikesdepartement, senare samma dag fick frågor om Porosjenkos uttalande uttryckte sig hon betydligt mer svävande.

Enligt det officiella protokollet från pressträffen sade Jen Psaki att hon inte kan bekräfta den ukrainske presidentens siffror, men att hon känner till vad han sagt.

Jen Psaki nämnde också anklagelsen om att Ryssland beordrat två bataljoner över gränsen in i Ukraina. Hon förklarade att utrikesdepartementet sett rapporter om detta men inflikar:

”Jag har ingen ytterligare information eller oberoende bekräftelse av detta…”

Av protokollet framgår att det enda Jen Psaki kan bekräfta är att Ryssland genomför en militär uppladdning på den ryska sidan gränsen, det vill säga på sitt eget lands territorium.

Det i sig är knappast konstigt när kriget trappas upp i gränsområdet och flyktingar från Ukraina strömmar till Ryssland.