Hoppa till huvudinnehåll
Av
Busschaufför

SVT hos nazister i Mariupol


Söndag 25 januari kunde vi se ett inslag i SVT:s nyheter från staden Mariupol. Det var reportern Elin Jönsson som på plats besökte den nazistiska bataljonen Azov som ockuperar staden.

Elin Jönsson intervjuade ett befäl i Azov. Hon ställde oskyldiga och meningslösa frågor som framställde nazisten nära på som en demokratikämpe. Man kan bara undra vad syftet var.

Självklart borde SVT:s utsända ha ställt den viktigaste frågan: Vem betalar?

De som ingår i Azov kallar sig frivilliga och säger sig kämpa för Ukraina. Men fakta är att de är välbetalda legosoldater. Det finns uppgifter om att de kan tjäna uppemot 1000 dollar om dagen.

Azovsoldaterna får den bästa krigsutrustningen. De har de modernaste hand-eldvapnen och dessutom tillgång till tanks, långdistansartilleri och raketer. Allt som en modern armé ska ha. Det är utgifter på hundratals miljoner dollar.

Azovbataljon är en privatarmé som inte lyder under, utan bara samarbetar med, Kievjuntans ukrainska armé. Pengarna kommer inte från statskassan.

Så frågan är berättigad, vem betalar för allt det här? Och vidare, vem för befäl över Azov?

Elin Jönssons intervju med nazisterna i Mariupol gav knappast den svenska allmänheten klarhet i vad de är eller vad de gör. Tv-inslaget blev rena propagandan för de ukrainska nazisterna och Kievjuntan.

Vidare gav Elin Jönsson ingen bakgrund till det som nu händer i Mariupol.

Varför ockuperar Azov Mariupol?

Befolkningen i Mariupol var helt emot statskuppen i februari 2014 och demonstrerade öppet sitt motstånd.

Svaret från Kievjuntan var en massaker. Många unga människor i Mariupol mördades när de höll möte mot statskuppen på liknande sätt som senare skedde i Odessa. Massakern utfördes av nazister utskickade av Dnepropetrovsks guvernör Kolkmojsk.

Ett liknande brott begicks 9 maj 2014, när Mariupols invånare firade Sovjetunionens seger över nazismen. Det var stora demonstrationer. Kievjuntan ville stoppa demonstrationerna och gav order till polisen att göra det.

Men poliserna revolterade vid ett möte i polishuset. Polishuset sattes då i brand av Nationalgardet. Många poliser dog och förstörelsen blev stor.

Den obeväpnade befolkningen revolterade mot Nationalgardet.

Orsaken till att Azovbataljonen nu ockuperar Mariupol är att befolkningen är motståndare till statskuppen och nazismen.

Det borde Elin Jönsson ha berättat om.