Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Spanska kommunister kräver generalstrejk mot krispolitiken

Det marxist-leninistiska Spanska Folkens Kommunistiska Parti (PCPE) bildades som en följd av det gamla kommunistpartiets högervridning. En viktig fråga i dagsläget är att stärka arbetarkampen och den klasskampsorienterade fackliga rörelsen.


Quim Boix och Escude Merce deltog på Kommunistiska Partiets kongress som representanter för Spanska Folkens Kommunistiska Parti (PCPE).

– Det är första gången vi på nära håll får lära känna er 40 år långa kamp för kommunismen i Sverige. Allt som vi upplever på er 16:e kongress bekräftar övertygelsen om att ert parti och vårt bör utöka de politiska relationerna, förklarade Quim Boix i sin hälsning till kongressen.

Proletären får en pratstund med honom om det politiska läget i Spanien, PCPE:s arbete och arbetarkampen.

– Spanien har idag en arbetslöshet på över 20 procent. Bland de unga är situationen ännu värre. Det är få under 30 år som har ett fast arbete, berättar Quim Boix.

Den kapitalistiska krisen har slagit hårt mot eurolandet Spanien. Den socialdemokratiska regeringens lösning är att tvinga folkflertalet att betala.

Förra året beslutades om lönesänkningar för offentliganställda, frysta pensioner och avskaffat stöd till barnfamiljer. Det utbredda missnöjet tvingade fram en general-strejk 29 september, den första på åtta år.

Men premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero följer hellre EU och Internationella valutafonden (IMF) än sitt eget folk. Regeringen föreslår nya krisåtgärder, som höjd pensionsålder till 67 år och försämrade pensionsvillkor.

I kampen för att försvara arbetarklassens rättigheter menar PCPE att EU-frågan är viktig.

– Vi tar väldigt tydligt ställning mot EU. Vi menar att EU är en plattform för multinationella kapitalister som måste upplösas. EU kan inte förändras till något bättre. Och fram till dess att EU har upplösts kräver vi att Spanien ska ut ur EU, säger Quim Boix.

Som partiets namn antyder erkänner PCPE att det finns stora skillnader mellan olika folk och delar av landet. Utöver spanskan finns i flera av regionerna andra officiella språk, som baskiska, katalanska och galiciska.

– Som folkens parti måste vi respektera olikheterna och ta hänsyn till att varje region har sin verklighet och sina problem, förklarar Quim Boix.

Spaniens komplexa sammansättning återspeglas också i en organisatorisk splittring inom den kommunistiska rörelsen.

– Vi arbetar med att försöka införliva de små kommunistiska grupper som finns utspridda. Vårt parti finns idag i hela landet.

Situationen är liknande för arbetarrörelsen. Quim Boix berättar att det finns fackförbund som bara finns på enda arbetsplats. Denna splittring är ett problem som måste övervinnas.

Ett annat är det fackliga ledarskapet. Den radikala fackliga landsorganisationen CCOO grundades 1960 av kommunister och verkade illegalt under svåra förhållanden i Francos Spanien. Efter att ha legaliserats 1977 stod CCOO i spetsen för en framgångsrik arbetarkamp. Men från mitten 1980-talet och framåt har landsorganisationen steg för steg övergett klasskampen till förmån för klassamarbetet.

– Idag ser man ingen skillnad på CCOO och den andra landsorganisationen UGT. CCOO:s nuvarande ledare Fernandez Toxos sluter överenskommelser med socialdemokraterna och högern, och han vill förhandla om förslaget om höjd pensionsålder, säger Quim Boix.

Det finns många små fackliga organisationer som håller fast vid en klasskampslinje. Kommunisterna arbetar för att försöka förena dessa. Förra året skapades den fackliga frontorganisationen Kommittéer för arbetarenhet (COU). Utgångspunkten är den samma som för franska Fackliga klassfronten eller grekiska PAME, nämligen att samla klasskampsorienterade fackliga organisationer.

– I COU försöker vi få med också de som inte stöder vårt parti, förklarar Quim Boix.

För att slå tillbaka pensionshöjningen, angreppen mot kollektivavtalen och privatiseringarna av offentlig verksamhet reser kommunisterna kravet på en ny generalstrejk. Samma krav drivs av COU och flera andra fackliga organisationer.

”PCPE:s förslag är att med största beslutsamhet möta alla dessa aggressioner, och i detta är en generalstrejk vårt kraftfullaste verktyg för att ena klassen i kamp mot oligarkins regering och dess politik”, skriver PCPE:s centralkommitté i ett uttalande.

Den 27 januari kommer delar av Spanien att gå ut i strejk.
Fakta

Spanska kommunister kräver generalstrejk mot krispolitiken

Spanska Folkens Kommunistiska Parti (PCPE)
  • PCPE är Spaniens enda landsomfattande marxist-leninistiska parti. Höll sin nionde kongress i december 2010. Ger ut månadstidningen Unidad y lucha (Enhet och kamp).
  • Grundades 1984 efter att Spaniens Kommunistiska Parti (PCE) slutit upp bakom den så kallade eurokommunismen. Både ledande personer och medlemmar vände sig mot denna högerutveckling.
  • Fick i kommun- och regionvalet 2007 drygt 21.000 röster. Quim Boix berättar att PCPE också kandiderar regionalt och lokalt i valsamarbeten med andra rörelser på antikapitalistisk grund, vilket gav partiet 16 kommunala mandat i Andalusien. I parlamentsvalet 2008 fick partiet drygt 20.000 röster.
  • Kommunisterna i Spanien har kunnat verka legalt sedan 1979. Efter Francos och fascisternas seger i inbördeskriget 1939 var kommunistpartiet förbjudet i 40 år och många medlemmar levde i exil.