Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

Slavkontrakt för utländska sjuksköterskor

Orange Personal AB:s lettiska och litauiska bemanningssköterskor har arbetat för svenska landsting men lytt under sina hemländers arbetsrätt. Kritiker menar att Orange på ett felaktigt sätt utnyttjat EU:s ”möjligheter” men företaget spelar helt efter kapitalistunionens regler.


Det skandalomsusade vårdbemanningsföretaget Orange Personal AB är återigen föremål för kritik. En kritik som haglat in från såväl svenska arbetsköpare (främst landsting och kommuner) som fackförbund och vårdarbetare.

Det har visat sig att deras bemanningssköterskor bland annat haft stora problem med språket, vilket äventyrat patientsäkerheten. Men kritiken har också riktats mot den tydliga sociala dumpning företaget ägnat sig åt.

Vårdförbundet varnade redan 2013 för Orange Personal AB. Företaget har kollektivavtal i Sverige men de lettiska och litauiska bolagen där bemanningssjuksköterskorna egentligen är anställda har inte det.
Orange Personal AB fungerar enbart som en uthyrningsorganisation. De baltiska och öst-och-centraleuropeiska sjuksköterskor som hyrs ut till nordiska vårdaktörer arbetar enligt sina hemländers och underleverantörers villkor.

Orange Personal AB är dotterbolag till norska Orange Group AS som bildades 2007. Företaget hyrde från början ut personal till den norska oljeindustrin men expanderade sedan sin verksamhet till vården.
De bedriver nu även verksamhet i Lettland, Litauten, Ungern, Slovakien och Ukraina. Företagets affärsidé går i stora drag ut på att anställa sjuksköterskor via underbolag i andra länder och sedan placera dem i arbete i Sverige.

De lovar att stå för resor, boende och språkstudiekostnad under arbetets gång. Något som inte visar sig stämma. Företaget drar utbildningspeng och andra kostnader från sjuksköterskornas redan låga löner.
Därtill får de själva betala för boende och transport. Om de bryter sitt kontrakt innan bindningstiden på två år gått ut är de skyldiga att betala summor på upptill 37000 kronor.

Att bemanningsföretag kringgår lagar och bestämmelser är inget nytt. Men den omfattning i vilken Orange bedriver sina skurkaffärer är ny för svensk vårdbemanning.
Företaget har sjuksköterskor uthyrda hos kommuner och landsting över hela landet. Dessa betalar omkring 480 kronor i timmen för bemanningssköterskor. Ungefär dubbelt så mycket som för en vanlig sjuksköterska på den svenska arbetsmarknaden, inklusive skatter och sociala avgifter.

Av dessa 480 kronor går nästan allt direkt till bemanningsföretaget. De lettiska och litauiska sjuksköterskorna har efter alla dolda avdrag i vissa fall fått ut så lite som 18 kronor i timmen.

I Vårdförbundets tidning Vårdfokus (25 maj) svarar Orange Personal AB:s svenske vd Lars Hezsö krasst på frågan om hur företagets verksamhet kan se ut som den gör med orden ”För att den möjligheten finns inom EU”. Vårdförbundet menar i sin kritik att företaget på ett felaktigt sätt utnyttjar de möjligheter EU ger.

I själva verket spelar de korten precis som de var upplagda, då EU från första början formats i dessa företags favör.
Fakta

Slavkontrakt för utländska sjuksköterskor

Orange i Sverige
Bemanningssköterskor från Orange används eller har använts inom bland annat: Skåne Region, Hallands region, Jönköpings region, Dalarnas landsting, Gnosjö kommun, Hallsberg kommun, Aneby kommun, Gällivare kommun, Söderköping kommun, Karlshamns kommun, Åtvidabergs kommun och Nacka kommun.