Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Kommunistiska Partiet står för verklig förändring"

– Folket måste kräva förändring! En röst på Kommunistiska Partiet ger uttryck för ett sådant krav, säger Inga Lanemar, pensionerad försteskötare inom psykiatrin. Hon är förstanamn på Kommunistiska Partiets valsedel till regionfullmäktige i Skåne.


Clair Barcellos arbetar som undersköterska på neurologen, och är andranamn på Kommunistiska Partiets valsedel till kommunfullmäktige i Malmö. De berättar om situationen för de arbetande inom vården, och hur de ständiga nedskärningarna påverkat jobbet.

– Nu i helgen fick en sköterska jobba hela helgen och sedan dubbelt pass på måndagen, berättar Clair Barcellos.

Inga Lanemar berättar om hur lasarettet i Lund utnyttjar arbetare från Polen och Lettland via bemanningsföretag.

– De får jobba in sex veckors arbetstid på fyra veckor, för att sen vara lediga två veckor i sträck för att kunna åka hem. Det är fruktansvärt!

– Man måste vara ledig 11 timmar mellan passen, säger Clair Barcellos. Men så har vi inte alltid det. Arbetsgivarna respekterar inte reglerna. De får böter, men betalar hellre böterna.

De försämrade arbetsvillkoren påverkar förstås också patienterna.

– Strokepatienter behöver rehabilitering flera timmar varje dag, förklarar Clair Barcellos. Som det är nu får de lite hjälp en dag, och så får någon annan hjälp nästa dag. Personal som slutat ersätts inte, så vi har inte tid.

Inga Lanemar tror att budgettänkandet har fått personalen att prioritera annorlunda.

– All personal, från biträde till läkare, tvingas att ta beslut som inte har så mycket med människan att göra, utan med pengarna.

Clair Barcellos vill gärna lyfta fram de problem som unga kvinnor, och framförallt ensamstående mammor inom vården har.

– Ena helgen har de barnen, tvätt och städning, och andra helgen jobbar de. Om de slutar först halv tio på kvällarna är det också svårt med barnpassning. Hur ska de orka jobba till sextiofem?

Inga Lanemar började arbeta i psykiatrin 1966, och det är som dag och natt att jämföra då med nu.

– I vården fanns det så pass mycket personal inom psykiatrin att ett par stycken kunde åka med några patienter på semester till exempel. Det vore ju otänkbart idag, skrattar hon.

– Även personer med psykiatriska svårigheter skulle ha möjlighet att resa och uppleva, att utvecklas. Nuförtiden tar man inte hänsyn till de svaga på det sättet.

Allianspartierna och Miljöpartiet som tillsammans styr Region Skåne menar att det inte fattas pengar, utan att vården tvärtom har mer pengar än någonsin. Clair Barcellos tycker att det är att göra det för enkelt.

– Folk lever längre nu, och det betyder att det behövs mer plats. Särskilt på neurologen där vi har många gamla.

Inga Lanemar är övertygad om att det måste till krav underifrån för att det ska bli någon förändring.

– Folket måste kräva förändring! En röst på Kommunistiska Partiet ger uttryck för ett sådant krav.

Clair Barcellos kritiserar också Vänsterpartiet för att de inte använder sina platser i regionfullmäktige till att mobilisera människor till kamp mot försämringar.

– De skulle rapportera alla nedskärningar och privatiseringar, men det gör de inte. Det behövs kommunister i både regionfullmäktige och kommunfullmäktige!
[[nid: view_mode=inlinenode]]