Hoppa till huvudinnehåll

Storbolagen påstår att det är lågkonjunktur – gör rekordvinster

Industriföretagen menar att fackets lönekrav är bekymmersamt eftersom det är lågkonjunktur i landet. Men samtidigt kan flera storbolag redovisa rekordvinster och de högsta aktieutdelningarna någonsin.

Ica Gruppen har gjort den största utdelningen i bolagets historia på 3,3 miljarder kronor.
Proletären

Facken inom industrin kräver 4,2 procent i löneökningar inför nästa avtalsförhandling år 2025. Arbetsgivarna dömer ut kravet som ”bekymmersamt” och menar att svenska företag inte skulle ha råd med en sådan kostnadsökning.

– Det är väldigt högt och det enda vi vet är ett vi kommer ha lågkonjunktur under hela 2025, konstaterade Thomas Sundin, förhandlingschef på Industriföretagen, i en intervju med Sveriges Radio.

Samtidigt kan flera olika organisationer, bland annat Svenskt Näringsliv och Konjunkturinstitutet, konstatera att det kommer ske en tillväxt i Sverige för både 2024 och 2025. Och när Proletären granskar de tio största företagen i Sverige, sett till antalet anställda, kan vi konstatera att de gjort miljardvinster sedan en lång tid tillbaka – inte minst under 2024.

Två exempel på detta är Volvo och Scania som under andra kvartalet 2024 nådde sina högsta resultat – någonsin. I april 2024 delade Volvo också ut 36,6 miljarder kronor till sina aktieägare. “Den enskilt största utdelningen i den svenska börshistorien”, som Dagens Industri påpekade. Det tidigare rekordet stod också Volvo för när de 2021 delade ut 30,5 miljarder.

Under andra kvartalet 2024 gjorde Scania en vinst på 8 miljarder kronor, en ökning med 32 procent jämfört med samma period året innan. Och slår man ut Scanias vinst hela kvartalet så tjänade företaget 3,6 miljoner kronor i timmen, dygnet runt.

Ytterligare ett rekord stod vapentillverkaren Saab för. I februari 2024 nådde företaget en rekordnotering på börsen när det för första gången blev värderat till över 100 miljarder kronor. Detta mycket tack vare att Saabs aktiekurs stigit med strax under 270 procent på tre år.

 
Proletären

En till milstolpe för svenska storbolag nåddes i slutet av 2023 när Ica-handlarna, som äger det numera avnoterade Ica Gruppen, gjorde den största aktieutdelningen i bolagets historia på 3,3 miljarder kronor (året innan låg utdelningen på 2,9 miljarder). Företagssajten Dagens PS beskrev det som att Ica-handlarna ”badar i pengar”.

2023 satte säkerhetsjätten Securitas, enligt egen utsago, ”rekord i lönsamhet” när vinsten före skatt landade på 1,3 miljarder under första kvartalet. Lönsamheten (vinsten gentemot omsättningen) ökade till 5,8 procent – vilket är den högsta i bolagets historia.

Glädjeyran märks också i företagets senaste kvartalsrapport (Q3). ”Vi redovisade en rekordhög rörelsemarginal på 7,5 procent (6,9) i det tredje kvartalet, med en förbättrad utveckling i vår europeiska verksamhet, ”skriver Securitas vd, Magnus Ahlqvist, i ett pressmeddelande.

Under tredje kvartalet 2024 skriver även Skanskas vd, Anders Danielsson, att företagets byggverksamhet ”levererade ett stabilt resultat på alla huvudmarknader för tredje kvartalet och orderstocken är fortsatt rekordhög”.

Vinsterna är dock inte det enda som det slagits rekord i de senaste åren. Mellan 2020 och 2022 sjönk de svenska reallönerna med 8,5 procent – det största tappet sedan Medlingsinstitutet började föra statistik i början av 1960-talet.

När Sveriges Radio frågade Thomas Sundin vad det blyga lönekravet på 4,2 procent skulle innebära för rekordföretagen svarade han:

– Det är ytterligare en kostnadsökning i ett läge av lågkonjunktur.