Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges ÖB i Washington – vill att USA skickar fler trupper till Europa

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén vill att USA utökar sin militära närvaro i Europa. Bydén är just nu i Washington, där han träffat den amerikanska militärledningen.

Överbefälhavare Micael Bydén.
Maja Hansson/Försvarsmakten

Under en resa till Washington, som i stort sett gått under radarn, framförde Sveriges överbefälhavare general Micael Bydén att han tycker att USA ska skicka fler trupper till Europa om konflikten med Ryssland intensifieras.

Bydén uttryckte sin uppfattning i samband med ett möte i Washington med general Mark Milley, ordförande i USA:s råd för landets väpnade styrkor (Joint Chiefs of Staff).

Bydén anför det påstådda ryska hotet mot Ukraina som skäl, i en intervju med sajten Politico.

– Om situationen – jag skulle inte säga ”kräver” eftersom det är fel ord – men om situationen skulle förvärras tror jag att det skulle vara bra att ha ett större (amerikanskt) fotavtryck.

Sveriges ÖB tycker att de amerikanska trupperna ska ytterligare befästa de många USA-baserna i Europa.

– Ni har baser i Europa. Det är inte som att ni inte är där. Det handlar mer om att förstärka det ni har... fler människor och fler möjligheter, säger Bydén. Stödet från och relationen med ert land är en av de viktigaste delarna också för europeisk säkerhet.

Micael Bydéns begäran kommer i skenet av att den amerikanske presidenten Joe Biden uppgett att han inte planerar att skicka trupper till Ukraina, utan istället stärka USA:s närvaro i Natoländerna i regionen.

Bydén ville inte svara på vad samtalen med den amerikanska militära ledningen gått ut på, eller vilka ömsesidiga utfästelser som gjorts. Klart är emellertid att Sveriges ÖB ser en risk i att USA alltför ensidigt koncentrerar sin militära uppmärksamhet på Kina och ”glömmer bort” Europa. Bydén är oroad över rysk-kinesiskt samarbete och riktade en direkt uppmaning till USA att engagera sig mer i Europa.

– Det är inte antingen/eller för oss, säger Micael Bydén. Jag förväntar mig inte att USA bara skulle dra sig ur Europa på grund av Kina, men det är uppenbart att ni också behöver anstränga er mer i den här delen av världen. Jag tror att ni kan göra båda. Vi ser mer av de (rysk-kinesiska relationerna) än tidigare, och det är en mycket bra fråga hur långt de har kommit.

En talesman för det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon gjorde på torsdagen ett officiellt uttalande där det heter att USA:s ”försvarsdepartement och det svenska försvarsdepartementet samarbetar sedan länge, vilket framhålls i 2016 års bilaterala avsiktsförklaring. Vi har också ett starkt trilateralt samarbete med Sverige och Finland, som båda är nordiska Nato Enhanced Opportunity Partners”.

NEOP är det som på svenska kallas partnerskap, Natos samarbete med prioriterade länder utanför den USA-ledda militäralliansen.

USA har idag omkring 800 militära baser runt om i världen. I Europa finns runt 66.000 amerikanska soldater, den största kontingenten i Tyskland med nära 34.000 soldater. I Italien har USA 12.000 man och i baserna runt Ryssland finns ytterligare uppemot 10.000 soldater, därav 5.500 i Polen. Litauen – där USA har omkring 500 soldater i en roterande Natostyrka – har begärt att få permanent amerikansk trupp, och till och med erbjudit sig att betala för det.