Hoppa till huvudinnehåll

Ukrainsk region ger medalj till SS-veteran

Förra året fick naziveteranen stående ovationer i Kanadas parlament. Nu får Jaroslav Hunka hedersmedalj i Ukraina.

Jaroslav Hunkas unga släkting tar emot medaljen från Svobodas Oleg Sirotjuk. Till vänster SS frivilligdivision som Hunka ingick i.
Public Domain/Oleg Sirotjuk

Det var för ett halvår sedan som Jaroslav Hunkas framträdande i det kanadensiska parlamentet blev till en global skandal som fick talmannen Anthony Rota att avgå.

Anledningen var att Rota uppenbarligen inte tänkt på att om Hunka nu var en ”ukrainsk och kanadensisk hjälte”, som under andra världskriget ”slogs för ukrainsk självständighet mot ryssarna”, som talmannen uttryckte det, så måste han ha varit på den andra sidan i kriget, det vill säga Hitlertysklands.

Mycket riktigt var också den idag 98-årige Hunka då soldat i Waffen-SS frivilligdivision. Det stoppade inte samtliga närvarande i parlamentet – inklusive hedersgästen Volodymyr Zelenskyj och Kanadas premiärminister Justin Trudeau – från att ge den gamle nazisoldaten en stående ovation för sin insats i Hitlers invasion av Sovjetunionen och mördandet av judar och polacker i Ukraina under kriget.

Rimligtvis vill de allra flesta inblandade – Hunka själv undantagen, som grät av lycka för erkännandet av hans gärning – glömma hela historien. Trudeau fick skämmas och be om ursäkt, det var ett ”hemskt misstag som djupt generade parlamentet och Kanada”, sade premiärministern, och talmannen som bjöd in honom fick som sagt lämna. 

Skärmdump/CTV
Jaroslav Hunka i det kanadensiska parlamentet.

Men det finns många som inte skäms det minsta för de mörka delarna av Ukrainas historia – i Ukraina. I tisdags presenterades en släkting till Hunka med Jaroslav Stetsko-medaljen av Oleg Sirotjuk från regionstyret i Ternopil, en av Ukrainas 24 provinser eller oblast.

Sirotjuk, som representerar extremhögerpartiet Svoboda – som spelade en viktig roll vid den väststödda statskuppen 2014, och som hade flera tunga poster i den följande kuppregeringen – gav medaljen till Hunkas unga släkting, för att vid tillfälle överlämna den till den gamle SS-veteranen.

Oleg Sirotjuk/Suspilne Media
Oleg Sirotjuk överräcker medaljen till Hunkas släkting Olga Vitkovska.

Ternopil ligger i den historiska provinsen Galizien, som också gav namn åt den frivilligdivision som Jaroslav Hunka tog värvning i. Jaroslav Stetsko, som gett namn åt medaljen, var den antisemitiska gerillan OUN:s andreman efter den ökände nazikollaboratören Stepan Bandera.

Ryssland har sedan Hunkas framträdande i Kanada begärt honom utlämnad för folkmord, vilket Kanada meddelade häromveckan inte kan genomföras, på grund av att det inte finns något utlämningsavtal mellan länderna. 

Skandalen runt Hunka har dock fått en senkommen debatt att blomma upp i Kanada om de många ukrainska krigsförbrytare som fick en fristad i landet efter andra världskriget. En historia som döljs av myndigheterna genom att inte ge historiker och forskare tillgång till de dokument som finns om vad de gjorde i Europa innan de emigrerade till Kanada.