Hoppa till huvudinnehåll

Uppgifter till Proletären: Billström reser till Palestina i mitten av maj

Tobias Billström reser till Ramallah på Västbanken för att träffa den palestinske presidenten Mahmoud Abbas – men tackar nej till att besöka ett palestinskt flyktingläger.

Tobias Billström ska enligt Proletärens källa träffa Mahmoud Abbas i Ramallah och även besöka Israel.
Welcomte to Palestine/ Vita huset / Sveriges riksdag

Sveriges utrikesminister Tobias Billström kommer att resa till Palestina och Israel i mitten av maj. Detta enligt säkra uppgifter till Proletären.

Billström ska besöka staden Ramallah på Västbanken där Palestinska myndigheten har sitt säte, och där träffa president Mahmoud Abbas. Han ska enligt Proletärens källa samtidigt ha blivit inbjuden att besöka ett palestinskt flyktingläger i staden – men tackat nej.

I april hölls ett telefonmöte mellan Billström och den nyligen utsedde palestinske premiärministern Mohammed Mustafa, enligt Palestinska myndighetens egen nyhetstjänst. På mötet ska Billström ha diskuterat biståndsfrågan, möjligheter att stoppa den israeliska aggressionen – samt deklarerat sin intention att inom kort besöka Palestina.

Senast en svensk utrikesminister var i Palestina var 2021 då Ann Linde (S) besökte Ramallah och träffade Abbas, efter att först ha besökt Israel. Även denna gång är besök planerade i både Israel och Palestina.

Billströms resa kommer att äga rum ett år efter att Israels utrikesminister Eli Cohen besökte Sverige. Det var då första gången på 22 år en israelisk utrikesminister bjudits in av Sverige. Den israeliska regeringen uttryckte då att den svenska regeringen var en av de största Israel-supportrarna i Europa.

Tobias Billström har det senaste halvåret fått skarp kritik för sin undfallenhet inför Israel. I december avfärdade han bland annat kravet på en vapenvila eftersom det skulle ”innebära att Israel inte kan bekämpa Hamas” vilket ”inte vore rättvist”.

I takt med att Israels ockupationsarmé gått allt hårdare fram har Israelvurmandet svalnat något – och i februari medgav han att Israels krigföring ”reser frågor som kräver svar”.

Utrikesdepartementet vill i telefon varken bekräfta eller dementera resan och skriver senare i ett mejl till Proletären att de inte kommenterar eventuella resor i förväg: ”Om och när en resa skulle vara aktuell så kommer vi att informera om det.”