Hoppa till huvudinnehåll

Välförtjänt pris till Pia Sundhage

Fotbollstränaren och Proletären FF-vännen Pia Sundhage har tilldelats regeringens medalj för lång och trogen tjänst, Illis quorum.

Pia Sundhage
Arkivbild / Janne Bengtsson

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter och idrottsminister Anders Ygeman delade några dagar före jul ut medaljen Illis quorum meruere labores, populärt kallad bara Illis quorum, till Pia Sundhage för hennes mångåriga insatser för svensk och internationell fotboll. Under en ceremoni i närvaro av Pia och hennes syster Annika, konstaterade Gustafsdotter att Pia Sundhage ”länge har varit en föregångsgestalt inom svensk fotboll, och inspirerat lika mycket på planen som utanför den”.

Pia Sundhage får medaljen i åttonde storleken. Inskriften på medaljen, som har anor sedan 1785, betyder ”Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det”.

Pia Sundhage var naturligtvis mycket stolt över medaljen. Och på vanligt Sundhagevis dedikerade hon medaljen till de många lag hon coachat till framgång.

– När jag stod mitt emot kulturministern och fick lyssna till motiveringen hon läste upp, så tänkte jag: Jösses vad mycket jag har gjort på fotbollsplan! Så stolt. Och det har varit möjligt tack vare lagarbete och klassisk laganda, säger Pia till Proletären.

I ett allt mer segregerat Sverige kan fotbollen spela en roll, menar Pia Sundhage.

– Ett fotbollslag består av många spelare som jobbar tillsammans mot samma mål. Alla har olika roller på plan, precis som vi har i samhället i stort.

Pia Sundhage och Proletären FF har sedan länge ett gott samarbete. Pia har stött PFF på flera vis, hon har deltagit i Fredsloppet, varit utbildare, varit med om skolfotboll på Vättnedalsskolan men också varit underhållare på olika PFF-arrangemang.

Arkivbild / Proletären
Pia Sundhage på Fredsloppet i Göteborg.

– Att göra något för någon annan är en god känsla. Och att göra något för nästa generation är en tillfredsställande känsla, säger Pia Sundhage. Jag vill vara och hoppas att jag är en förebild för fotbollen generellt och för flick- och damfotbollen specifikt. Och då krävs det handling bakom orden. Så när jag kan säger jag alltid ja.

På fotbollsplanen har Pia vunnit fyra SM-guld, fyra svenska cup-titlar och fem internationella mästerskapsmedaljer i VM och EM, bland annat EM-guld 1984. Hon har coachat USA:s landslag till dubbla OS-guld och det svenska landslaget till OS-silver och EM-brons. Sedan 2019 coachar hon Brasiliens landslag som den första utländska förbundskaptenen för ett brasilianskt landslag någonsin. Hon har kontrakt med Brasilien över OS 2024.

Pia brinner för fotbollen. Hon älskar att se unga tjejer och killar spela.

– Fotboll är en lustfylld och komplex lagsport där man hjälps åt för att nå samma mål, med att göra mål och med att försvara sitt eget mål. För att vinna en match krävs det både individuella och lagprestationer. Det skapar laganda och sammanhållning.

– Men jag är sparsam med att ge råd till andra. Jag vet vad som fungerar för mig men inte för andra. När det gäller ledarskap har jag lärt mig att ta reda på vilka som är mina styrkor och vilka som är mina svagheter. Genom att ta hjälp av folk som täcker upp för mina svagheter kan jag ägna mer tid och energi åt mina styrkor. Det är klassiskt lagarbete, säger Pia.

Tidigare har medaljen på det idrottsliga fältet gått bland annat till Lennart Johansson, hedersordförande i Svenska Fotbollförbundet, ordförande i Uefa och vice ordförande i Fifa (2005), Rolf Carlsson, ordförande i SISU Idrottsutbildarna (2009) och professor Arne Ljungqvist, en ledande gestalt i antidopningsarbetet (2014).