Hoppa till huvudinnehåll

Ledarsticket: V+C = Sant?

Nog vore det uppfriskande om Vänsterpartiet istället hotade att fälla regeringen om de inför marknadshyror eller rör Las?

Montage: Proletären

Liberalernas deklaration om att man inte kommer att kvarstå i Januariöverenkomelsen efter valet har fått flera riksdagsledamöter att gå i spinn.

Nooshi Dadgostar säger i Malou efter tio att Vänsterpartiet är beredda att kompromissa för att sitta i regeringen efter nästa riksdagsval. De är, enligt Dadgostar, beredda att göra stora kompromisser för att få sitta i regeringen.

När sen Annie Lööf säger att Centerpartiet självklart går till val på att sitta i regeringsställning och efter valet kan tänka sig att sitta i regering med både Socialdemokrater och Moderater så jublar flera ledande Vänsterpartister. ”Om Annie Lööf vill bli minister kommer hon att behöva förhandla med Vänsterpartiet. Så enkel är matematiken”, twittrar till exempel en nöjd Håkan Svenneling.

Nu förstår nog också vänsterpartister att möjligheten att få sitta i en regering tillsammans med Centerpartiet är minimala. Istället för att ägna sig åt parlamentariskt kattrakande så hade det varit uppfriskande att få se en vänsterpartist säga att man fäller regeringen om den går fram med förslagen om marknadshyror eller försämringar av Las. För visst var det så de lovade?