Hoppa till huvudinnehåll
Av

Wallström talar om social rättvisa – fick 19 miljoner i lön


”EU behöver göra en samordnad insats och ge företagen och medborgarna den hjälp de behöver, för att skapa sammanhållning, social rättvisa och en hållbar utveckling.” Så skrev EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström i Svenska Dagbladet 19 mars 2009 i ett inlägg med anledning av den internationella ekonomiska krisen.

Fina ord med tydlig socialdemokratisk nyans, nästan folkhemsretorik. Särskilt det där om social rättvisa. Så skönt att Wallström lyckats bevara sina ideal under tio långa år i Bryssel.

Så läser vi att Dagens Industri lyckats med bedriften att räkna ut Margot Wallströms lön under åren i Bryssel. Inte helt lätt med EU:s syn på offentlig insyn. saken försvåras också av att lönen splittras upp på massa poster.

Så tjänar Wallström drygt 200.000 kronor per månad. Gigantiskt hög lön, men i verkligheten betydligt mer. För 36 procent av Wallströms lön utgörs av skattefria tillägg. Till exempel ett bostadstillägg på 33.500 kronor i månaden och ett barntillägg på 12.800 kronor och representationspengar på 9.200 kronor.

Därför måste lönen anges efter skatt. För jämförelse med svenska nominella löner bör alltså Wallströms lön plussas på med minst 50 procent.

*

Nåväl. Inklusive tillägg har Margot Wallström tjänat noga räknat 18,6 miljoner kronor före skatt under de tio åren i Bryssel. Nog lär Wallström vid 55 års ålder ha pengar så att hon klarar sig livet ut.

Men mycket ska ha mer. Så från 1 november får hon ett avgångsvederlag på totalt 4,5 miljoner kronor efter skatt under en treårsperiod. dessutom en pension på 80.000 kronor i månaden från 65 års ålder. Om Wallström lever till 85 års ålder får hon alltså ytterligare 19 miljoner kronor efter skatt som ersättning för sina tio år på EU-kommissionen.

Givetvis avböjer Margot Wallström att kommentera Di:s uppgifter. Inte lätt att ur ett rättviseperspektiv förklara varför hon med en månadslön som överträffar vad de flesta svenska arbetare tjänar under ett helt år  ”måste” ta ut de frivilliga skattefria bostadstillägget på 33.500 kronor.

Wallströms lön och pension, liksom hela EU-byråkratin skriker ut behovet av social rättvisa genom radikal samhällsförändring. Låt oss börja med att ta Sverige ut ur EU.

LARS ROTHELIUS
Proletären nr 32, 2009