Hamnarbetare i sympatistrejk mot EU-diktat
På slaget 8.00 i tisdags morse stegade Hamnarbetarförbundets medlemmar i ett långt led ut från Göteborgs hamn. Utanför porten samlades den drygt hundrahövdade arbetsstyrkan till ett strejkmöte.
En banderoll vecklades ut med texten ”Solidaritet med Portugals hamnarbetare” och Erik Helgesson förtroendeman i Hamn 4an informerade om läget i Portugal och sympatistrejkerna i Sverige och åtta andra europeiska länder.
– Vi har nu sett EU:s och den portugisiska regeringens lagförslag som är en direkt kopia av det EU-direktiv som Europas hamnarbetare nedkämpade i början av 2000-talet. EU vill förbjuda krav på utbildning för hamnarbetare så att sjömän och inhyrda arbetare ska få göra hamnarbetarjobb till betydligt lägre löner och sämre villkor. Syftet är uppenbart att ge redarna bättre villkor, sade Erik Helgesson.
Mellan åtta och nio på tisdagen stängdes alla hamnar landet runt där arbetarna är organiserade i Hamnarbetarförbundet för en timmes politisk strejk till stöd för kamraterna i Portugal. Sedan 17 september strejkar landets största hamnarbetarfack som organiserar 80 procent av yrkeskåren mot EU:s diktat som hotar deras jobb och arbetsvillkor.
– Jag strejkar för att supporta arbetskamraterna i Portugal, säger Jenny Evertsson som arbetar i Älvsborgshamnen. Vår solidaritet är en viktig markering om att vi själva inte vill bli försvagade.
Stefan Karlsson, som vi också talar med i ”strejkvimlet” utanför Skandiahamnen där han jobbar, är glad över den fina uppslutningen på mötet där många från andra skift också slöt upp.
– Det visar att vi är helt eniga och att vi är beredda att om det är nödvändigt ta strid för våra egna jobb framöver.
– Vi ser ett förskräckligt klimat på alla fronter i Europa, säger Joakim Isberg som också jobbar i containerterminalen Skandiahamnen. Vår strejk idag visar att vi inte vill ha försämrade arbetsvillkor.
De strejkande stöds av International Dockworkers Council, IDC, vars medlemsförbund i Sverige, Danmark, Frankrike, Spanien, Cypern, Italien, Malta och Grekland också genomförde kortare sympatistrejker under tisdagen. Tyvärr väljer ledningen i LO-anslutna Transport regelmässigt att endast agera på uppmaning av den socialdemokratiskt dominerade ITF, men i Göteborg och många andra hamnar ligger ändå arbetet helt nere under strejken.
– Vår strejk idag där hamnfacken i alla IDC:s europeiska medlemsländer samverkar är viktig ett uttryck för vår gemenskap med arbetare i andra länder, säger Peter Annerback från Hamnarbetarförbundets VU.
– Ryktet har gått att EU ska göra ett nytt försök att genomdriva hamndirektivet. Nu är det tyst i denna sak, men händelserna i Portugal kan vara ett sätt att genomdriva direktivet land för land. Det måste vi sätta stopp för.