Hoppa till huvudinnehåll
Av

180 arbetare blir arbetslösa när Element Six lägger ner

Den största privata arbetsgivaren i Robertsfors, Element Six, kommer att lägga ner fabriken. Nästan 180 personer förlorar jobbet, ett dråpslag för en kommun i Robertsfors storlek.


Ägarnas motiv till nedläggningen är att fabriken i Robertsfors inte längre passar in i bilden. Verksamheten ska istället koncentreras till de två andra anläggningar utomlands, Irland och Sydafrika.

De fackliga representanterna har sedan nedläggningsbeskedet hela tiden förlitat sig på att man ska kunna övertala fabriksägarna om fördelen med att behålla produktionen i Robertsfors.

Tommy Lundmark, IF Metalls ombudsman i Västerbotten, försäkrade på ett offentligt möte i Robertsfors där anställda från Element Six deltog att han och facket är mycket duktiga på att få företag att ändra sina planer. Men det misslyckades.

Ägarna har uppträtt arrogant och provokativt mot facket, kommunen och de anställda. Efter att förhandlingarna brutit samman meddelade företaget att ett bemanningsföretag anlitats för att driva verksamheten vidare det sista halvåret innan nedläggningen.

– Företaget tvingar de anställda att vara anställda i bemanningsföretaget Konsultia de sista sex månaderna. Detta är att jämföra med 1800-talet då slavägarna sålde sina slavar som man ville, säger Tommy Lundmark till tidningen Norra Västerbotten efter beskedet dagarna före julhelgen 2014.

Tommy Lundmark menar att det strider mot andemeningen i uppgörelsen mellan IF Metall och Teknikarbetsgivarna i 2010 års avtalsrörelse. Vad det handlar om är skrivelsen om ”förstärkt företrädesrätt” i kollektivavtalet.

Även IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä är inne på samma linje och säger till facktidningen Dagens Arbete att ”det inte var i den andan avtalet skrevs”.

Sanningen är den att IF Metall har gett kapitalisterna rätten att hyra in bemanningsföretag vid nedläggningar. Och det är inget kryphål som de använder sig av i det här fallet.

I paragraf fyra i uppgörelsen heter det: ”Om företaget fattat beslut om nedläggning av en driftsenhet eller flytt av hela eller delar av verksamheten gäller inte några begränsningar mot inhyrning av arbetskraft från bemanningsföretag under den tid beslutet om nedläggning eller flytt verkställs”.

Den ”förstärkta företrädesrätten” är fackets krav på att arbetsgivare inte ska kunna kringgå LAS för att i stället anlita inhyrningsföretag. Resultatet av den uppgörelsen blev i stället att anställdas ställning mot arbetsköpare försvagats på nästan alla punkter.

IF Metall har förlitat sig på kapitalisternas välvilja i detta läge vilket är att sälja ut de anställdas trygghet.

Den kända arbetsrättsjuristen Kurt Junesjö har liknat ”förstärkt företrädesrätt” med George Orwells framtidsbok 1984 där propaganda vänt ordens innebörd så att ”krig är fred, frihet är slaveri och okunnighet är styrka.”

”Grattis IF Metall”, avslutar Kurt Junesjö ironiskt sin analys av i IF Metalls uppgörelse om ”förstärkt företrädesrätt” från 2010.