Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Vi måste själva formulera våra fortsatta krav”

Lasse Törnberg, undersköterska och kommunist om att kampen går vidare.


– Det är vi som är det goda i äldreomsorgen! Arbetsgivaren måste sluta se oss anställda som ett särintresse! Får vi en bra arbetsmiljö så gagnar det även vårdtagarna. Det säger Lasse Törnberg, kommunist och undersköterska som arbetat 17 år inom äldreomsorgen i Alingsås kommun. Här berättar han om sin syn på kampen mot Optimal (slimmad) bemanning.

När kommunen beslutade att införa Optimal bemanning, så handlade det i första hand om att slimma bemanningen ännu mer än idag. Att personalen dessutom fick ett schema som gör att de bara har 4-6 veckors framförhållning i sina liv, var droppen som fick bägaren att rinna över.

– I dag är det bara privatisering och nedskärningar som gäller för arbetsgivarna. Snart står bemanningsföretagen som modell för anställningsform även i offentlig sektor. ”Optimal bemanning” var ett sätt att försöka skapa ett internt ”bemanningsföretag”. Därför är vår kamp viktig.

Lasse Törnberg menar att det inte var av omsorg av personalen som de anställda skulle få gå upp till heltid. Det stora behovet av timvikarier beror på att grundbemanningen av personal är mycket låg i Alingsås. Det var en nödvändig förutsättning att flera gick upp i arbetstid, för att systemet skulle kunna fungera med färre vikarier.

– Ett problem i försvaret av en vettig arbetsmiljö är facket. Fackets försök till samförstånd mellan fack och arbetsgivare har nått vägs ände. De gick med på en ännu mer slimmad organisation i utbyte mot att de anställda fick rätt att välja heltid. Att det är omöjligt att slimma verksamheten ännu mer, efter alla år av nedskärningar, borde de förstått.

Med den stress som är i jobbet idag orkar få arbeta heltid, vilket också visas av att det var få som valde att gå upp i arbetstid. Därför har undersköterskorna i Alingsås ställt facket åt sidan och formulerat dagordningen själva. Tyvärr står Kommunals lokala fackliga företrädare här så långt från sina medlemmar att dessa måste tvinga facket att agera.

– Det är många som vill lämna fackföreningen i ilska över att den inte går medlemmarnas intresse. Men utan solidaritet och organisation kan vi inte försvara våra intressen och utan fackförening kommer vi bli totalt överkörda av kommunen. Vi bör vara kvar i facket. Det är den organisation vi har i dagsläget, säger Lasse Törnberg.

– Vi får fortsätta att driva på för demokratiskt inflytande för medlemmarna, så som vi gjort nu. Facket måste bryta med stödet till sossarna. Sossarna har övergivit målet om välfärdssamhället och deltar i raseringen av välfärden. De vill bara göra det lite snyggare än borgarna. De är inte mot vare sig privatisering eller vinster i välfärden. Vi måste därför bryta socialdemokratins dominans i facket.

Med uppsägning av avtalet är inte kampen över. Den har bara börjat! Efter semestrarna måste facket kalla till möte för alla som arbetar under deras kollektivavtal, inte bara medlemmarna, eftersom detta är en arbetsmiljöfråga.

– På detta möte kan vi gemensamt formulera de krav vi vill driva och vi måste även kräva att facket inte får skriva under något avtal utan att först ha ett möte med personalen, avslutar Lasse Törnberg och pekar ut de i hans tycke viktigaste kraven i den fortsatta kampen:

• Rätt till heltid – eller den sysselsättningsgrad den anställde önskar!
• Ökad grundbemanning så att man orkar heltid. Då behövs färre vikarier och behovet av delade turer försvinner!
• Återinför fasta scheman
• Stopp för all privatiseringen av vården!

– Vi borde också kräva att planeringsprogrammet Time Care, där vi anmäler behov av vikarie, ska bort. Det fungerar så dåligt att i stort sett alla har skapat en organisation vid sidan av.

– Det är viktigt att få luft i schemat, så att oförutsedda händelser kan klaras av utan att andra vårdtagare blir lidande. Det måste gå att ge den vård som är biståndsbeslutad även om en vårdtagare blir akut dålig, säger Lasse Törnberg med eftertryck.

– Och vi måste kämpa för 6-timmars arbetsdag. Heltidsmåttet måste vara sex timmars arbetsdag om vi ska klara att arbeta heltid.
Proletären, Alingsås